Matematik

Fra problemstilling til ligning ?

02. januar 2011 af Junglevrøl (Slettet)

Hej med jer!

Jeg har ret svært ved at lave ligninger ud fra problemstillinger, og søger derfor hjælp til følgende problemstillinger:

1:
Vi ønsker at afsætte slikposer. Produktionsomkostninger løber op i 8,5 kr., og vi afsætter dem for 20 kr.



2:
Vi ønsker at afsætte vandflasker til Sverige.
Produktionsomkostningerne for én vandflaske løber op i 1 kr., og vi ønsker at afsætte dem til 3 kr. Fragten til Sverige kommer til at koste 100 kr. pr. 500 flasker.
 

Svaret på nr. 1 ville jeg sige er 20x-8,5.

Og nr. 2 ville jeg sige noget med (3x-1)-100.

Men føler mig overhovedet ikke sikker..

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Hvad er spørgsmålet i opg 1?


Svar #2
02. januar 2011 af Junglevrøl (Slettet)

Spørgsmålet er bare, hvordan man sætter det op som en ligning. 

Lille tilføjelse:

1. : Når der står Produktionsomkostninger, menes der pr. stk. ligesom i nr. 2


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Hvad er du ønsker at finde?


Svar #4
02. januar 2011 af Junglevrøl (Slettet)

 Jeg ønsker at finde en ligning ud fra ovenstående problemstillinger.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Man kan ikke "finde" (opstille) en ligning, før der er en STØRRELSE, man skal regne sig frem til (x, f.eks., eller noget andet)


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du må først gøre dig klart, hvad det er, du vil beregne, før du kan opstille en ligning for det.


Svar #7
02. januar 2011 af Junglevrøl (Slettet)

 Tror det er mig, der formulerer mig forkert. Det beklager jeg.

Det er meningen, at jeg skal få en lineær funktion ud af hver af ovenstående problemstillinger.

Sagen er, at jeg skal give eksempler på andre fag (end matematik), hvor man kan anvende lineære funktioner.

Da jeg går på HHX, har jeg valgt Afsætning og International Økonomi.

Hertil har jeg forsøgt at bygge to problemstillinger op i Afsætning (nr.1) og International Økonomi (nr.2).

Ud fra disse vil jeg gerne kunne bevise, at det er muligt at benytte sig af lineære funktioner i ovenstående fag, og derved lave en ligning (eller måske er det bedre at kalde det en formel?).

Håber det giver bedre mening nu. :)

Mvh. Thomas


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Men hvad er det, du vil beregne? Det fremgår ikke af dine indlæg.


Svar #9
02. januar 2011 af Junglevrøl (Slettet)

 Jeg ønsker at beregne indtjeningen på hhv. slikposerne og vandflaskerne. 


Brugbart svar (2)

Svar #10
02. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Så er indtjeningen i 1)

y = (20kr - 8,5kr)·x = (11,5kr)·x , hvor x er antallet af poser.

I 2) fås indtjeningen

y = (3kr - 1kr - 100kr/500)·x = (1,8kr)·x, hvor x er antallet af flasker.


Svar #11
02. januar 2011 af Junglevrøl (Slettet)

 Det var præcis det jeg ledte efter!

Mange tak for hjælpen! 


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

#11 Du skulle have angivet indtjeningen som værende den ubekendte (x) i dit spørgsmål. Det lyder som om, du ikke har styr på ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Indtjeningen er jo netop y, mens x, den uafhængige variable, er antallet af enheder i produktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

# 13 Min fejl.

Jeg mente, at han skulle have fortalt fra starten, at det var indtjeningen, han ville have et udtryk for.


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er vi helt enige i, og hvis du ser tilbage i tråden, blev der spurgt om dette flere gange, men først i #9 kom der svar på det.


Skriv et svar til: Fra problemstilling til ligning ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.