Kemi

Jernindhold i ståluld. Får for stort et resultat

03. januar 2011 af AStrandfelt (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg sidder og skriver på en kemirapport, der skal afleveres hurtigst muligt.

Jeg skal ved hjælp af redoxtitrering finde jernindholdet i ståluld. Problemer er bare, at jeg får massen af jernet til at være 102% af ståluldets vægt.

Jeg tror, at jeg har fået opgivet eller afskrevet forkert masse af stålulden, men vil en lige tjekke igennem, at udregningerne i hvert fald er rigtige? Så kan min lærer altid rette massen på stålulden.

Rapporten er vedhæftet. :-)

Håber, at en venlig sjæl vil hjælpe!


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. januar 2011 af Lesleyblood (Slettet)

     Kan ikke åbne filen, kan du evt. skrivedine udregninger her? Kan derudover huske, at vi i vores klasse lavet et tilsvarende forsøg, hvor alle (undtagen mig) fik procenter på 99-108%, hvilket er for meget, da jernindholdet normalt ligger i intervallet [93;98%]. Hvor mange procent det præcis er, ved man ikke, da det er bililigt produceret, og ikke skal anvendes til andet end til gastronomy.

      Hvad får andre fra din klasse procenten til at være? Hvis de får en høj procent også, så er der helt sikkert fejlkilder i forsøget. Det kan bl.a. skyldes, at kaliumpermanganaten, som I brugte ikke havde den concentration, som den skulle have. Men, hvis du gerne vil vise et godt resultat til din lærer, kan jeg evt. sende dig data fra det forsøg jeg lavet om det.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. januar 2011 af mathon

se


Svar #3
03. januar 2011 af AStrandfelt (Slettet)

Her er mine udregninger. Tak fordi, I gider se på dem. :-)

Afstemt reaktionsligning:
8H+ + 5Fe2+ + MnO-4 →5Fe3+ + Mn2+ + 4H2O


Forsøg 1:
VKMnO_4 = V2-V1 = 15 mL
mståluld = 2,04 g
CKMnO_4 = 0,02mol/L
nKMnO_4 =CKMnO_4 * VKMnO_4 = 0,02mol/L * 0,015 L = 0,0003 mol

Jævnfør reaktionsligning:
nFe^(2+) )/nMnO_4 = 5/1 => nFe^(2+) = 5 * nMnO_4  = 5 * 0,0003 mol=0,0015 mol
nFe(250 ml) =nFe(10 ml) * 25 = 0,0015 mol * 25 = 0,0375 mol
mFe = nFe * MFe = 0,0375 mol * 55,845 g/mol = 2,094 g
%Fe=mFe/mståluld * 100= (2,094 g)/(2,04 g) = 102,6%
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. januar 2011 af mathon

     nFe(200 mL) = nFe(10 ml) *20 = 0,0015 mol * 20 = 0,0300 mol     prøven på 10 mL udtages af 200 mL - ikke af 250 mL
     mFe = nFe * MFe = 0,0300 mol * 55,845 g/mol = 1,67535 g
    %Fe = mFe/mståluld * 100% = (1,67535 g)/(2,04 g) = 82,1%


Svar #5
03. januar 2011 af AStrandfelt (Slettet)

Arh, tak. Det er sgu min lærer, der har skrevet forkerte noter på tavlen, som jeg ukritisk har brugt. :p

Men 82,1% lyder også en del forkert? :-)
Skulle det ikke være ca. omkring 93%-98%?

Hvad med de 50 mL demineraliseret vand, som tilsættes til de 10 mL fra jernopløsningen, inden titrering? Spiller de ikke en rolle i udregningen?


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. januar 2011 af benzen (Slettet)

Tilsætningen af demineraliseret vand gør ikke noget, da der stadig er den samme mængde af jern. Koncentrationen bliver dog lavere.


Svar #7
03. januar 2011 af AStrandfelt (Slettet)

Ah, ja. Selvfølgelig. :)

Nå, jamen så må min lærer jo have skrevet forkert. Altså var jernopløsningen på 200 mL og ikke 250 mL. Desværre virker resultatet på 82,1% heller ikke helt rigtigt. :-(


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. januar 2011 af benzen (Slettet)

82,1% virker for mig som et udmærket resultat, eftersom der også vil være lidt spild ved forsøget. 

Dengang jeg lavede forsøget var der også et af resultaterne der var alt for højt, men det har formentlig været urenheder der var skyld i det. Jeg kunne i hvert fald se at der var små partikler i opløsningen, og et af stofferne bandt sig til partiklerne og gjorde dem lilla. 

Kort sagt: urenheder kan sagtens være skyld i for højt resultat.


Svar #9
03. januar 2011 af AStrandfelt (Slettet)

Okay. Jeg afleverer udregningerne med 82,1 % med forklaring om de eventuelle fejlkilder.

Tak for hjælpen, alle sammen!


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. januar 2011 af mathon

   ...stålulds-fyld/slid-stoffer...


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. januar 2011 af mathon

      ...stålulds-fyld/slid-stoffer...      --->     ...stålulds-fyld/slibe-stoffer...


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. september 2011 af studybudy12 (Slettet)

vi har lavet det præcise samme forsøg, men resultatet blev også 102 %.


Skriv et svar til: Jernindhold i ståluld. Får for stort et resultat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.