Matematik

Midtnormalernes skæringspunkt

03. januar 2011 af kokosbananmand (Slettet)

Hej!

Jeg sidder med en matematik opgave hvor jeg har en trekant og skal finde ligning for midtnormalerne og derefter finde deres skæringspunkt.
Jeg kan ikke rigtig find eud af hvordan jeg skal løse dette, er der nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2011 af Yow! (Slettet)

det bliver meget nemmere hvis du vedhæfter et billede af trekanten..??


Svar #2
03. januar 2011 af kokosbananmand (Slettet)

Jeg har ikke et billede.

Men kordinaterne.

A(1,8), B(5,2), C(12,4)

Kan det bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Det er altid en god ide at tegne en skitse


Svar #4
03. januar 2011 af kokosbananmand (Slettet)

Det har jeg gjort i hånden, men har ikke nogen scanner, så kan ikke skanne den ind. Men jeg kan slet ikke finde ud af hvad jeg skal gøre derefter. altså hvordan man finder midtnormalerne og deres skæringspunkt (:


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Bestem koordinaterne for midtpunkterne af hver af trekantens sider. Bestem også vektorerne AB, AC, og BC. Disse vektorer er hver normalvektor for en af midtnormalerne. Brug alt dette til at opstille ligningerne for de tre midtnormaler.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. januar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Du finder midtnormalen i en trekant ved at halverer siderne og derefter krydse i midten.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Du har koordinater til at finde sidernes linier og midtpunkter

I disse punkter skal du "oprejse" den vinkelrette (hældning = -1/a)

Og så er det bare at sætte disse midtnormalers ligning lig med hinanden for at får skæringerne

Iøvrigt skærer de hinanden i centrum for den omskrevne cirkel ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er sådan, man kan konstruere midtnormalerne. Men opgaven beder om midtnormalernes ligninger i det angivne koordinatsystem.


Svar #9
03. januar 2011 af kokosbananmand (Slettet)

Okay mange tak. jeg vil prøve mig lidt frem :)

#7 ja det ved jeg, jeg skal bagefter finde ligningen for cirklen og dens cirkeltangent i A. :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. januar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#8

Indrømmer at jeg faktisk ikke læste opgaven, men kunne se at der var tale om midtnormaler...

Men er enig med dig :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

For hver side:

a = (y2-y1)/(x2-x1) --> derpå y = a*(x-xo) -yo, hvor (xo,yo) er et af sidens endepunkter.

Find sidens midtpunkt: ((x2-x1)/2 , (y2-y1)/2)
Vi kalder det (x3,y3)

Sidens midtnormal: y = -1/a * (x-x3) + y3
-------------------------------------------------
Sådan finder du alle tre midtnormaler.

Skær dem to og to ved at sætte deres ligninger lig hinanden, så får du dit punkt (og samtidig en kontrol af, at du har regnet rigtigt).


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

I ligningen for sidens midtnormal, skal fortegnet til y3 være "+" (det kan vist endnu nå at blive rettet).


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. januar 2011 af keg (Slettet)

prøv først at finde midtpunkterne af

 f.eks. AC og AB

så har du 2 punkter, hvor midtnormalerne går igennem.

 og så finder du stigningstallet for de 2 sider

så ved du, at produktet af sidens stigningstal og den normalens stigningstal er lig med minus 1


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 12

Tak, Andersen -

Det var en reminiscens fra gamle dage, da man lærte, at den hed y - yo = osv.


Svar #15
03. januar 2011 af kokosbananmand (Slettet)

Hej Andes.

Rettede du det, eller skal jeg selv finde fejlen?
Når du skriver for hver side, skal jeg så først lave det om til vektor AB osv. og så brude de x,y. eller skal jeg bruge vinkelspidserne?


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

1.  Det er rettet

2.  Der er ikke noget med vektorer her, men til gengæld kan du benytte dig af den lille genvej i # 13 - du behøver jo egentlig ikke finde ligningerne for hver side ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. januar 2011 af keg (Slettet)

#11

Citat:Find sidens midtpunkt: ((x2-x1)/2 , (y2-y1)/2)
 

skal da være (x,y)= ((x2 + x1)/2 , (y2 + y1)/2


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. januar 2011 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

@ # 11

Det er ganske vist.

Jeg tror da, jeg er lidt sjusket idag.

Tak ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #20
03. januar 2011 af mathon

rettelse til #18


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.