Kemi

ligevæktskoncentrationer Kemi A

06. januar 2011 af *Isabella* (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen, jeg sidder og knokler med nogle kemi opgaver til i morgen og jeg kan simpelt hen ikke få neder stående opg. til at gå op?!

så jeg ville blive rigtig glad hvis en af jer ville hjælpe mig.

Opgaven lyder:

5. Betragt følgende reaktion:
H2(g) + I2(g) ⇔ 2 HI (g) Kc = 54,4 ( 425,4 grader C)
Der fyldes så meget H2 og I2 i reaktionsbeholderen, at begyndelseskoncentrationerne a de to stoffer er hhv 0,300M og 0,0200M. temperaturen fastholdes på 425,4 grader C.
a) Beregn ligevægtskoncentrationerne af de tre stoffer-
b) Der tilføres nu så meget dihydrogen til ligevægtsblandingen så koncentrationen af dihydrogen øges til 0,0150M. Hvad bliver ligevægtskoncentrationerne nu ved denne temperatur.
 

MVH. Isabella


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Opgave a

                            H2                  +                  I2                 →              2HI

start                   0,300 M                       0,0200 M                             0 M

ligevægt            0,300 M - x                  0,0200 M - x                        2*x (forhold 1:2)

Der sker en forskydning mod venstre efter indgrebet. Jf. Le Chatelieurs princip

x angiver den aktuelle stofmængdekoncentration for reaktionsdeltageren med koefficienten 1 i reaktionsskemaet.

Når ligevægten indstiller sig, er reaktionsbrøken lig med Kc:

(2x)^2/((0,300 M -x)*(0,0200 M -x)) = 54,4

x findes ved løsning af denne andengradsligning. Man får:

x1= 0,0199 M ∨ x2 = 0,326 M

x2 kan ikke anvendes, da den giver negative værdier.

[H2] = 0,300 M - 0,0199 M = 0,29 M

[I2] = 0,0200 M - 0,0199 M = 0,0001 M = 1*10^-4 M

[HI] = 2*0,0199 M = 0,0398 M

Prøv selv opgave b


Svar #2
06. januar 2011 af *Isabella* (Slettet)

Tusinde tak ! nu giver det faktisk mening :-)  det var en kæmpe hjælp! tusinde tak her fra :D


Skriv et svar til: ligevæktskoncentrationer Kemi A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.