Matematik

Et legemes omdrejning om y-aksen

08. januar 2011 af Bootstrap (Slettet) - Niveau: A-niveau

Min kæreste sidder med et lille problem med resultatet (resten af opgaven er som sådan irrelevant):

2Π*∫25 x*((5/3)x-3,333) dx


Jeg kan desværre ikke hjælpe hende da jeg ikke har lært om integralregning endnu :-(


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt integrationsreglen ∫ xn dx = (1/(n+1))·xn+1 + k


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

S = (5/3 * x2 - 10/3 * x)dx = 5/9 * x3 - 5/3 * x2 =

5/9 * x2 * (x - 3)

2π * 2[S]5 = 60π


Svar #3
08. januar 2011 af Bootstrap (Slettet)

Hun siger det ikke giver mening, da der ikke står xn (x1 dog) men derimod x*((5/3)x-3,333) dx.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det var jo en generel formel, som så skulle bruges med et specifikt n for hvert af leddene i integranden. Men se nu løsningen i #2.


Svar #5
08. januar 2011 af Bootstrap (Slettet)

Hun siger: #2 giver rigtig fin mening.

Mange tak for jeres hjælp, nu slipper jeg for at høre på hendes brok.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du kan så overveje, om det var en bedre hjælp at få den færdige løsning serveret på et fad, eller at få lidt hjælp ad gangen, der skulle få dig/hende til at tænke lidt selv over opgaven? Men jeg selvfølgelig godt se, at du havde andre planer med aftenen.


Svar #7
08. januar 2011 af Bootstrap (Slettet)

#6

Hun fandt ud af det selv, og hun fandt endda et resultat som er langt fra det opgivet i #2. Så kan man jo spørge sig selv hvad der er mest korrekt.

Hun skal finde ud af mængden af vand i et vandtårn som er formet som en keglestub.

Hun vælger at partiel integrere med

[(((5/3x^3)/2)-((5/3x^3)/6))]25=(((5/3*53)/2)-((5/3*53)/6))-(((5/3*23)/2)-((5/3*23)/6))

=65*2∏

= 408,4067 m^3 (som er -en del- af vandtårnet), herefter beregnes vandtårnet som en cylinder med Y=10, og dette resultat trækkes herefter for cylinderen. (af hvad jeg har forstået).

= 1570,798-408,4067 = 1162,39241 m^3

Jeg glæder mig til at få integralregning, der går desværre omtrent 3 måneder, men så er det jo godt at jeg kan kigge efter i hendes papirer.

Efter lidt snak frem og tilbage er vi blevet enige om at dette svar ikke kan være gyldigt.

Opgaven:

Hjælp Orla Von Thurnundtaxis med hans beregninger:

Opgave 1. Beregn hvor meget vand ingeniør Hansens vandtårn kan rumme. Tårnets vandbeholder er konstrueret som en regulær firesidet pyramidestub med indre mål som det fremgår af fig. 1:

R=5 meter

r=2 meter

h=5 meter

Ved brug af keglestubformlen fås:

204,2035 m^3

Nogle der kan forklare hvad der er gjort galt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er svært at fastlægge geometrien præcist, når vi ikke har figuren til rådighed. Jeg går ud fra, at der er tale om en pyramidestub med kvadratiske grundflader, med sidelængde R = 5m i bunden og r = 2m og med afstanden h = 5m mellem de to kvadratiske flader. Kalder vi højden i den afskårede top for h1, har vi af et par ensvinklede trekanter

h1/(h1+5m) = (2m/2)/(5m/2) = 2/5 , hvoraf

5h1 = 2(h1+5m) = 2h1 + 10m , eller

h1 = 10m/3

Pyramidestubbens rumfang er da

V = (1/3)(h1+5m)·R2 - (1/3)·h1·r2 = 125m3/3 + (1/3)·h1·(25-4)m2 = 125m3/3 + 7m2·10m/3 = 65m3

Da opgaven taler om en pyramidestub, skal man ikke bruge formler for en keglestub.


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis der i stedet er tale om en keglestub med radier R=5m og r=2m og højde h=5m, og kaldes højden i den afskårede kegle for h1, fås igen af et par ensvink;ede trekanter, at

h1/(h1+5m) = 2m/5m = 2/5 , hvoraf

h1 = 10m/3    (se #8)

Keglestubbens rumfang er så

V = (1/3)πR2·(h1+5m) - (1/3)πr2·h1 = 65·πm3 = 204,2035m3

Det vil være en fordel at formulere hele opgaven fra starten.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 8

- Hvorfor ikke bare:

G = 25
g = 4
h = 5

V = 1/3 * h * (G + g + √(G*g) = 65 m3


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 9

- Og tilsvarende:

R = 5
r = 2
h = 5

V = 1/3 * π * h * (R^2 + Rr * r^2) = 65 * π

Hvad er nytten af de ensvinklede trekanter etc. - ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10 - #11

Ja, det fungerer perfekt sådan, som du har gjort det, uden ensvinklede trekanter. Brugen af de ensvinklede trekanter kommer ind, når man, som jeg, ikke lige har de færdige formler for stubbenes rumfang ved hånden eller i hovedet. Så er de ensvinklede trekanter jo vejen til at udlede dem eller til at finde rumfanget.


Skriv et svar til: Et legemes omdrejning om y-aksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.