Tysk

tysk kasus.

11. januar 2011 af 876543 (Slettet)

Kan nogen forklare mig hvordan man finder kasus i sætning, og hvordan man bruger det??

Jeg har aldrig rigtig forstået det, selvom jeg har fået det forklaret mange, mange gange - så det skal gerne være helt fra bunden!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2011 af karolinemathilde (Slettet)

Kasus er blot det begreb, man bruger inden for tysk, når man skal sætte artikler foran substantiver, adjektiver, pronominer osv. For at have styr på det, kræves der, at du er nogenlunde inde i dansk grammatik. At du kan sætte neksus, genstandsled, hensynsled og hensynsled til grundled.
Jeg går ud fra, at du er dig bekendt med disse begreber.
Inden for tysk bruges det til at bestemme, om du skal sætte ein, eine, einem, den, der, die osv. foran substantiver osv. Det er en smule komplekst, men hvis du kan analysere en sætning på dansk (sætte kryds og bolle under udsagnsled og grundled) er du godt på vej. Herefter kan du finde den rigtige bøjningsform i et skema. Sådan et må du eller din lærer have - ellers er det på nettet, eller du kan købe En Håndsrækning - Tysk i boghandlen. Koster 20-40 kroner, og beskriver alt meget basalt og enkelt. Heldigvis er det meste tysk grammatisk meget skematiseret.. kan ikke forklare det meget mere. :-) Sig til, hvis der er spørgsmål, eller du skal have et eksempel..


Svar #2
11. januar 2011 af 876543 (Slettet)

Mange tak!:-)

Det har allerede hjulpet en del!

Jo, jeg har lært at finde udsagnsled, grundled, genstandsled og hensynsled.

Du skriver ''artikler foran substantiver'' har aldrig hørt ordet ''artikler'', hvis altså det ikke er i en dansk journalistisk sammenhæng, hvilket jeg går ud fra det ikke er.

Jeg skal til tysk terminsprøve imorgen, så må finde skemaet på nettet, erftersom min tysklærer ikke har givet mig et..

Et eksempel ville være super?:-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2011 af Tyskfødt (Slettet)

 Da karolinemathilde p.t. er off-line kommer jeg med nogle oplysninger.

Artikler hedder på dansk KENDEORD. Som på dansk findes også på tysk  den bestemte der -die -das og die (flertal) og den ubestemte  ein-eine ein artikel. Artiklerne har forskellige endelser alt efter om det er navnefald, genstandsfald, hensynsfald eller ejefald. I modsætning til dansk står den bestemte artikel foran det ord, den hører til.

 Ental alt efter navneordets køn  = Der Mann  - die Frau - das Kind     Flertal  = Die Männer, die Frauen, die Kinder 


Svar #4
11. januar 2011 af 876543 (Slettet)

Tak!!:-)

Jeg begynder at forstå det, men problemet er at jeg ikke helt ved hvordan jeg skal gøre!?                                                   Jeg har skrevet notater, og er ikke nået længere end:

Jeg har fundet et skema jeg tror man kan bruge til noget, ikke??                                                                                                  kan det passe at man skal gøre sådan:

1) analyser sætningen: (kun dem med der/die/das/ein/eineosv bagved)

ich sehe der zug

zug er = maskulin akkusativ, derfor kommer sætningen til at hedde: ich sehe den zug??

            Mask.     Fem.     Neut.      Plur.

Nom    der          die        das         die

Akk       den         die       das          die

Gen     des         der        des          der

Dat       dem        der      dem        den


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2011 af Tyskfødt (Slettet)

Ich sehe den Zug     Det er helt korrekt!     Men husk at skrive "Zug" (et navneord) med stort begyndelsesbogstav.

Bruger du den ubestemte artikel hedder sætningen  "Ich sehe einen Zug."


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2011 af karolinemathilde (Slettet)

Lige præcis. Og hvis du så har flere led i sætningen, for eksempel et hensynsled, går du ind under dativ, finder ud af hvilket køn det er, og herefter finder du artiklen - dvs. enten dem, der, dem eller den. :-)
Hvis der er mere, må du sige til. Og held og lykke med prøven.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. januar 2011 af karolinemathilde (Slettet)

OG kan se, du har stillet nogle spørgsmål til, hvordan man kan finde ud af, om man skal bruge kasus i en sætningen.
Svaret er.. tjah. Det skal du egentlig altid. Hver gang du har et sætningsled, skal du bruge kasus. Du kan sammenligne det med dansk, når du sætter 'dem, det, de' osv. foran ord, for at bestemme antal, bestemt, ubestemt.
Som Tyskfødt så fint beskriver det, er det når, du på tysk, skal sætte noget i flertal, bestemt form og ubestemt form.
På dansk vil man sige toget med -et på endelsen, for at beskrive, at det er et bestemt tog. På tysk siger man der Zug for at definere hvilken form man snakker om.
Altså bruger du altid kasus.


Skriv et svar til: tysk kasus.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.