Matematik

Kædereglen med to variable

14. januar 2011 af pura (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Spørgsmålet lyder:

Lad f: C--->R være en funktion, som er defineret på keglen C, og lad t>0. Definer desuden funktionen Ø: R+--->R ved udtrykket

for alle t ∈R+: Ø(t) = f(tx1,tx2)/tk

Benyt kædereglen til at finde differentialekvotienten dØ/dt(t)

Jeg får

dØ/dt(t) = (d/dt(f(tx1,tx2)*tk-f(tx1,tx2)*k*tk-1)/(tk)2

Er der nogen, der kan knytte en kommentar og sige om det, jeg har gjort er rigtigt eller forkert?

På forhånd tak


Svar #1
14. januar 2011 af pura (Slettet)

Eller er det:

dØ(dt(t) = ((df/dx1(tx)x1 + df/dx2(tx)x2)*tk-f(tx1,tx2)*k*tk-1

Den her opgave har plaget mig i et stykke tid nu :S. Er det rigtigt?


Svar #2
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Det er de partielle afledede, jeg mener i #1


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man finder

dØ/dt = ((df(tx1,tx2)/dt)·tk - f(tx1,tx2)·ktk-1) / t2k

           = ((x1·∂f/∂x(tx1,tx2) + x2·∂f/∂y(tx1,tx2))·tk - k·f(tx1,tx2)·tk-1) / t2k

Heri indgår de partielle afledede ∂f/∂x og ∂f/∂y af funktionen f(x,y) .


Svar #4
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Godt nok, så havde jeg jo også ret :) bort set fra, at jeg glemte at dividere med (tk)2

Hmm, næste spørgsmål, som jeg også har undret mig over, lyder:

Vis, at hvis funktionen f er homogen af grad k, så er Ø konstant.

Det, jeg får, er:

Hvis f er homogen af grad k, så må det betyde, at tk*(x1,x2), og Ø(t) definerede jeg tidligere i #0. tk i tælleren og næcneren går ud med hinanden, og man ender med f(x1,x2)

Når man differentierer f(x1,x2) med hensyn til t, så får man 0. Dvs. Ø'(t) = 0 => Ø konstant

Er det rigtigt forstået?


Svar #5
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Hov, hvorfor skriver du df/dy? Mener du df/dx2? Og ligeledes med df/dx? Burde det ikke være df/dx1?

(df/dy skal opfattes som den partielt afledede. Ved ikke hvordan man laver "bløde" d'er)


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

I dit udtryk i #0 for Ø(t) må x1 og x2 antages at være konstanter. Funktionen f er en funktion af to variable, som jeg har kaldt x og y, altså f(x,y) . Du har opfattet f som en funktion af to variable (x1 , x2) ; der er blot tale om navneforandring. I min notation er ∂f/∂x den partielle afledede efter den første variable, mens ∂f/∂y er den partielle afledede efter den anden variable.

Symbolet ∂ finder du i Ω-boksen sammen med en række andre mat. symboler og græske bogstaver.


Svar #7
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Hmm, hvordan skal man egentlig opfatte Ø(t)? Hvordan kan Ø(t) være en funktion af to variable, når den kun afhænger af t? Burde der så ikke stå fx Ø(t,r)?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Funktionen Ø(t) er en funktion af den ene variable t . Det er funktionen f, der er en funktion af to variable.


Svar #9
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Men, hvordan skal man så differentiere funktionen Ø(t)? Er det med hensyn til t eller med hensyn til x1 og x2? Det forvirrer mig en del. Jeg kan ikke rigtig se hvordan variablen y kommer ind i billedet. Hvordan er den knyttet til de andre funktioner og variable?


Svar #10
15. januar 2011 af pura (Slettet)

Afhænger funktionen f af x1 og x2 og så er t en konstant i dette tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen Ø(t) er en funktion af t. Den er defineret ved hjælp af funktionen f(x,y) eller f(x1,x2) . Ser man på Ø(t) som funktion af t, skal x1 og x2 holdes fast.


Skriv et svar til: Kædereglen med to variable

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.