Matematik

Bestemme partielle afledede

16. januar 2011 af pura (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg er i tvivl om hvordan følgende spørgsmål skal forstås:

Vi betragter funktionen f: R2 ---> R, som er givet ved

                    y2, for x < 0 og y ∈ R

f(x,y)= Σ

                     x2+y2, for x ≥ 0 og y ∈ R

(1) Bestem de partielle aflede (df/dx)(0,0) og (df/dy)(0,0)

Bemærkningner: ∑ skal symbolisere en "tuborghat", den kunne jeg ikke finde under symboler. d'erne i de partielle afledede er "bløde d'er", som jeg heller ikke kunne finde under symboler.

Hvis man skal differentiere f partielt med hensyn til y, så får man 2y, og hvis man differentierer x partielt med hensyn til x, så får man 2x. Men, hvordan skal man forstå tuborghatten, det er det, som jeg er meget i tvivl om? Og når man indsætter punktet (0,0), så får man vel bare, at svaret er 0 i begge de partielle afledede?

På forhånd tak

                   


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2011 af Walras

Du skal forstå tuborgkrøllen som, at funktionen er defineret forskelligt over to intervaller. For x<0, er det f(x,y)=y^2, der er gældende, og for x≥0 gælder x^2+y^2.


Svar #2
16. januar 2011 af pura (Slettet)

Dvs., at jeg skal finde partielle afledede fire gange, i stedet for bare to gange, som jeg normalt plejer, når både x og y er defineret overalt?

(df/dx)(x,y) og (df/dy)(x,y) for funktionen f(x,y) = y^2

(df/dx)(x,y) og (df/dy)(x,y) for funktionen f(x,y) = x^2+y^2

Er det rigtigt forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2011 af Walras

Nej, for x=0 er funktionen jo defineret ret tydeligt..

Men du havde haft ret, såfremt du blot skulle finde differentialkvotienterne.


Svar #4
16. januar 2011 af pura (Slettet)

Hvordan ville du løse opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2011 af Walras

For (0,0) er funktionen defineret som

f(x,y)=x^2+y^2

hvorfor

∂f(x,y)/∂x=2x

∂f(x,y)/∂y=2y

∂f(0,0)/∂x=2*0=0

∂f(0,0)/∂y=2*0=0

Du skal jo ikke her benytte dig af f(x,y)=y^2, idet denne kun er defineret for x<0..


Svar #6
16. januar 2011 af pura (Slettet)

Jeg forstår bare ikke, hvorfor der i opgaven overhovedet står den anden "tuborg-bemærkning", det andet interval, som står øverst.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. januar 2011 af Walras

Er der ikke flere delopgaver?


Skriv et svar til: Bestemme partielle afledede

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.