Fysik

Gasser

17. januar 2011 af Ibo199 (Slettet) - Niveau: B-niveau

har brug for lidt hjælp er usikker på om min udregning er korrekt, er der nogen der kan kommenter om jeg har udregnet korrekt?

Opgave Ø4,9
I opgaven får vi oplyst at vi skal beregne opdriften på en heliumballon med et rumfang på 250 L, når temperaturen er 22 grader og trykket er 1 atm. For at beregne dette skal vi benytte to følgende formeler:
 

T = 22 grader
 

V = 250
 

P = 1 atm
 

M af He = 4,0 g/mol
 

ρ=(p·M)/(R·T)
 

Fop=ρ·V·g
 

Vi starter med at finde densiteten for helium
ρ=(1 atm·4,0 g/mol)/(0,0821 (atm·L)/(mol·K)·295)=0,16 kg/m^2
 

Nu kan vi finde opdriften
Fop=0,16 kg/m^3 ·250 L·9,82 N/kg=392,8 N


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2011 af mathon

                 opdriften er lig med tyngden af den fortrængte luftmængde
hvorfor
                 ρluft =(p·M)/(R·T) = (1 atm) · (29 g/mol) / ((0,082058 atm·L/(mol·K)) · ((273,15+22) K)) =

                                                                                                                                             1,19739 g/L

                Fop = V·ρ·g = (0,250 m3) · (1,19739 kg/m3) · (9,82 m/s2) = 2,93959 N


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. januar 2011 af RMC (Slettet)

hvorfor finder du densiteten af luft, når der er tale om helium i opgaven?


Svar #3
17. januar 2011 af Ibo199 (Slettet)

men hvorfor 0,29 g/mol, når det er luftens molarmasse. i opgaven er der tale om helium?


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. januar 2011 af mathon

   ballonen fortrænger ikke helium, men atmosfærisk luft

  

         groft taget består atmosfærisk luft af
                                                                                20% oxygen og 80% nitrogen
dvs
         ud af 5 molekyler
                                    er 
                                                       det ene O2 og de fire N2
med en gennemsnitlig
molekylmasse på
                                                       {M} = (1·(2·15,999) + 4·(2·14,007))/5 = 28,8 ≈ 29

 
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2011 af RMC (Slettet)

Men så giver de ingen mening, at man får at vide at det er en heliumballon :S


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2011 af mathon

                  ...der er jo ikke kun en opdrift men også en tyngdekraft, hvor helium kommer ind i billedet

                     Fres = Fop -  Ftyngde = V·ρluft·g  -  V·ρHe·g = V·(ρluft - ρHe)·g

                   

                    


Skriv et svar til: Gasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.