Fysik
Hjælp til fysik ang. tryk
03. maj 2005 af
KickAzz (Slettet)
Hej,
Jeg har brug for hjælp til denne opgave:
"En frømand kan tåle et overtryk på 3 atm"
- Hvor dybt kan han dykke (i Atlanterhavet)?
Jeg er i tvivl om jeg skal tage højde for barometerstanden B, når der står overtryk.
Min løsning er: P = h*p*g <=> h = p/(p*g) = 303975 Pa / (1030(kg/m^3)*9,82(m/s^2))=30,955m
Mit spørgsmål er altså om jeg også skal lade barometerstanden B, indgå i beregningen, når der er tale om et overtryk. Resultatet ville i så fald give: 20,0354m.
På forhånd tak for hjælpen.
Mvh
Peter
Jeg har brug for hjælp til denne opgave:
"En frømand kan tåle et overtryk på 3 atm"
- Hvor dybt kan han dykke (i Atlanterhavet)?
Jeg er i tvivl om jeg skal tage højde for barometerstanden B, når der står overtryk.
Min løsning er: P = h*p*g <=> h = p/(p*g) = 303975 Pa / (1030(kg/m^3)*9,82(m/s^2))=30,955m
Mit spørgsmål er altså om jeg også skal lade barometerstanden B, indgå i beregningen, når der er tale om et overtryk. Resultatet ville i så fald give: 20,0354m.
På forhånd tak for hjælpen.
Mvh
Peter
Svar #1
03. maj 2005 af Mads (Slettet)
Jeg ville sige at overtryk betyder "trykket ud over barometerstanden".
Det ville være det mest logiske.
Ellers er der vel ingen skade sket ved at kommentere spørgsmålet, og opgive begge svar.
Så viser du i hvert fald at du forstår problemstillingen, og kan forholde dig til den.
Så jeg ville skrive begge dele.
Mads
Det ville være det mest logiske.
Ellers er der vel ingen skade sket ved at kommentere spørgsmålet, og opgive begge svar.
Så viser du i hvert fald at du forstår problemstillingen, og kan forholde dig til den.
Så jeg ville skrive begge dele.
Mads
Svar #2
03. maj 2005 af Epsilon (Slettet)
#1: Det kan ikke anbefales, at man anfører begge resultater, da det sætter spørgsmålstegn ved, om man reelt har forstået, hvad 'overtryk' betyder.
Peter,
Barometerstanden skal ikke indgå i beregningen. At dykkeren kan tåle et overtryk på 3atm *) betyder, at han kan udholde et samlet tryk på 4atm.
Trykbidraget 'delta p' = 3atm hidrører fra vandsøjlen over dykkeren. Derfor er den første beregning korrekt. Med de anførte størrelser fås imidlertid
h ~ 30.1m (3 betydende cifre)
Med 1000kg/m^3 får man 30.955m, som du skriver. Havvands densitet er dog typisk nærmere 1030kg/m^3 **) end 1000kg/m^3.
*) En tommelfingerregel siger, at trykket vokser med 1 atm for hver 10m, man dykker ned. Det stemmer pænt overens med den beregnede dykningsdybde, h.
**) Afhængig af temperatur og især saliniteten (massen af opløst stof i havvand; fortrinsvis salte af Na, K, Ca og Mg).
Ref: Databog Fysik Kemi, 10.udgave, 2000, s.252.
//Singularity
Peter,
Barometerstanden skal ikke indgå i beregningen. At dykkeren kan tåle et overtryk på 3atm *) betyder, at han kan udholde et samlet tryk på 4atm.
Trykbidraget 'delta p' = 3atm hidrører fra vandsøjlen over dykkeren. Derfor er den første beregning korrekt. Med de anførte størrelser fås imidlertid
h ~ 30.1m (3 betydende cifre)
Med 1000kg/m^3 får man 30.955m, som du skriver. Havvands densitet er dog typisk nærmere 1030kg/m^3 **) end 1000kg/m^3.
*) En tommelfingerregel siger, at trykket vokser med 1 atm for hver 10m, man dykker ned. Det stemmer pænt overens med den beregnede dykningsdybde, h.
**) Afhængig af temperatur og især saliniteten (massen af opløst stof i havvand; fortrinsvis salte af Na, K, Ca og Mg).
Ref: Databog Fysik Kemi, 10.udgave, 2000, s.252.
//Singularity
Svar #3
03. maj 2005 af KickAzz (Slettet)
#2 Tak for hjælpen. Jeg mener også at have hørt en gang, at et ur, der kan klare f.eks. 5 atm, kunne holde til, at man dykkede 50 meter ned.
Jeg kan se, jeg kom til (af en eller anden mystisk grund) at bruge alm. vands densitet ved selve udregningen, på trods af, at jeg havde noteret havvands densitet i udregningen. Men nu kommer jeg også frem til resultatet 30,053m ~ 30,1m.
Endnu en gang tak for hjælpen, det var rart at få bekræftet, at min formodning var korrekt.
Mvh
Peter
Jeg kan se, jeg kom til (af en eller anden mystisk grund) at bruge alm. vands densitet ved selve udregningen, på trods af, at jeg havde noteret havvands densitet i udregningen. Men nu kommer jeg også frem til resultatet 30,053m ~ 30,1m.
Endnu en gang tak for hjælpen, det var rart at få bekræftet, at min formodning var korrekt.
Mvh
Peter
Skriv et svar til: Hjælp til fysik ang. tryk
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
