Kemi

pH regning i KEMI !!! Hjæææælpp !!!

23. januar 2011 af Lærke20 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Heeej...

Jeg er der nogen der kan finde ud af opgave c) i den vedlagte link ????

Det er en meget vigtig opgave, så håber nogen kan hjælpe. !!

http://www.emu.dk/gym/fag/bt/inspiration/materialer-download/dokumenter/opgaver/tidl_forsoeg/smaa/25_ascorbinsyre.pdf


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. januar 2011 af debs (Slettet)

pH findes ud fra pKa, som er ca. 4,1 for ascorbinsyre: 

pH = pKa + log ( [base] / [syre] )

Da det tilsættesvand, starter vi ved pH 7, som er langt over ascorbinsyres pKa. Det betyder at over halvdelen vil være deprotoneret, dvs på baseform. Man kan også vælge en anden måde at anskue det på. pKa-værdien er den pH-værdi, hvor halvdelen af et stof er på syreform og halvdelen er på baseform. Det vil sige, at hvis vi havde en væske ved pH 4,1 og vi tilsatte den omtalte pille (som indeholder halvt af hver) ville der ikke ske nogen omdannelse, da forholdet mellem syre og baseform passer med pH. Da vi nu putter det i en væske med højere pH end 4,1 vil noget af syreformen smide en proton og gå på baseform. Lad os kalde mængden der bliver omdannet fra syre til baseform for [x]. Det giver os:

pH = pKa + log ( ([base]+[x]) / ([syre]-[x]) )

Vi ved også at for hvert molekyle der går fra syre til baseform frigives der en proton. pH er et udtryk for koncentrationen af protoner. pH vil altså falde i takt med at protonkoncentrationen stiger.

pH = -log ( [H+]start + [H+]ændring ) = -log( 10-7 + [x] )

Det kan vi indsætte i det foregående udtryk:

-log( 10-7 + [x] ) = pKa + log ( ([base]+[x]) / ([syre]-[x]) )   <=>

-10-7 + [x] = 104,1 * ([base]+[x])/([syre]-[x])  

Du kender den tilsatte koncentration af syre og baseform. De er hver især halvdelen af den koncentration du har udregnet i a). Hvis du sætter dem ind, kan du løse ligningen for [x] og derefter sætte [x] ind i formlen for pH (formel nr. 3 ovenfor).


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. januar 2011 af Gratian (Slettet)

 Er formlen ikke 

pH = ½(pKA - log([S]) , hvor [S] er koncentrationen. ?


Skriv et svar til: pH regning i KEMI !!! Hjæææælpp !!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.