Matematik

Ekspotentiel funktion

24. januar 2011 af bonzoadam (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

kan nogen hjælpe med dette spørgsmål?

For en eksponentiel funktion f gælder at f(2) = 4, og når x vokser med delta x, så vokser funktionsværdien til  0,8^deltax *f(x)


Find en regneforskrift for funktionen.
 

På forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2011 af peter lind

Funktionen er af formen y = b*ax. Sæt det givne punkt ind i funktionsudtrykket. Det giver en ligning til bestemmelse af a og b. Den anden oplysning giver f(x+Δx) = 0,8Δx*f(x) Indsæt funktionsudtrykket og du har en ny ligning til bestemmelse af a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Forskriften for f(x) er en eksponentialfunktion

f(x) = b·ekx .

Gives x tilvæksten Δx får vi

f(x+Δx) = b·ek(x+Δx) = b·ekx·ekΔx = ekΔx·f(x) .

Nu oplyses det, at

ekΔx = (ek)Δx = 0,8Δx , så vi kan aflæse, at

ek = 0,8 , så

k = ln(0,8) .

Forskriften har derfor formen

f(x) = b·eln(0,8)·x = b·0,8x

Endelig kan b bestemmes af betingelsen f(2) = 4, altså

4 = b·0,82


Svar #3
24. januar 2011 af bonzoadam (Slettet)

@ Peter Lind..Hvordan regner jeg a og b ud i ligningen 4=b*a^2, og hvordan sætter jeg den anden oplysning ind i funktionsudtrykket?????????????????


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2011 af peter lind

Det er jo egentlig gjort i #2 men ellers

b*ax+Δx = 0,8Δx*b*ax.  Deles ligningen m b får man ax+Δx = 0,8Δx*ax. forkortes yderligere med ax fås aΔx=0,8Δx <=> a=0,8.

helt i overensstemmelse m #2. Sætte du det in i ligningen i #3 får du så den  sidste ligning i #2


Skriv et svar til: Ekspotentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.