Matematik

terning

26. januar 2011 af tomassongirl (Slettet)

en terning deles med 3 snit vinkelret på hver sideflade i 27 ens terninger. den store terning har en overflade på 54cm^2. bestem rumfanget på hver af de små terninger


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis der bruges 3 snit vinkelret på hver sideflade, deles terningen i (1+3)3 = 43 =64 ens mindre terninger. Der må være tale om 2 snit vinkelret på hver sideflade.

Brug kendskabet til overfladearealet af den oprindelige terning til at bestemme længden af siden i den oprindelige terning. Denne side deles så i 3 ved snittene. Bestem nu rumfanget af hver af de små terninger.


Svar #2
26. januar 2011 af tomassongirl (Slettet)

 dette forstår jeg ikke der er jo 27 ens terninger?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2011 af mette48 (Slettet)

Antal terninger 23=27

stor terning:

overflade=6*x2 hvor x er sidelængden

54=6x2 ⇒ x=3

Sidelængden i den store terning er 3 cm

sidelængden i de små terninger er 3/2 cm =1,5 cm

rumfanget af en lille terning er 1,5*1,5*1,5 cm3


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Nu er forvirringen vist total.

Antallet af små terninger er 33 = 27 .

En sideflade i den store terning har arealet 54cm2/6 = 9cm2

Sidelængden i den store terning er derfor (9cm2)1/2 = 3cm

Sidelængden i en lille terning er da 3cm/3 = 1cm

Rumfanget af en lille terning er (1cm)3 = 1cm3 svarende til 1/27 af den store ternings rumfang.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2011 af mette48 (Slettet)

#4 Det kan vi godt blive enige om. Altså det du skriver i dit sidste svar.

Det ville være dejligt, hvis vi altid fik hele den oprindelige opgavetekst her. Det sker vist sjældent og derfor opstår der fejl ved fortolkningen af teksten.

At jeg skulle have delt den store ternings sider med 3 og ikke 2 har du ret i. Så deres rumfanf er 1 cm3 til hver.

Vi får nok ikke forklaring på de 3 snit der giver 27 små terninger. Jeg opfattede det som at kanterne blev delt i 3 stykker.


Svar #6
26. januar 2011 af tomassongirl (Slettet)

 det er den oprindelige tekst der står i opgaven. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Som jeg gjorde opmærksom på i #1 kræves der kun 2 snit pr flade til at dele terningen i 27 ens små terninger, nemlig 1 snit mindre end antallet af sideinddelinger. Tænk f.eks. på Rubiks terning.

Jeg har opfattet det som mere afgørende, at terningen blev delt i 27 ens små terninger, snarere end at der var tale om tre snit pr flade. Hvis der rent faktisk i opgaveteksten står 3 snit pr flade og 27 ens små terninger, er opgaven selvmodsigende.


Skriv et svar til: terning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.