Kemi

Hvor mange elektroner bliver overført?

26. januar 2011 af Comodo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har to halvcellereaktioner:

A) PbO2 + HSO4- + 3 H3O+ + 2 e-  ->  PbSO4 + 5 H2O

B) PbSO4 + H3O+ + 2 e-  ->  Pb + HSO4- + H2O

Og jeg skal finde ligevægtskonstanten for reaktionen

C) Pb + PbO2 + 2 H3O+ + 2 HSO4-  ->  2 PbSO4 + 4 H2O

ved formlen

logK = (z*(Eh-Ev)) / 0.0592

Hvor mange elektroner (z) bliver overført i reaktionen, og hvordan ser man det ud fra de to halvreaktioner? Vil det i dette tilfælde være 2, idet der er 2 elektroner på hver side, når man vender den ene reaktion? Og hvad hvis man fx har en halvcellereaktion med 2 elektroner og en anden med 3 elektroner? Er det så 6 overført, idet begge tal går op i 6?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2011 af whatshallIwrite (Slettet)

Mener du en redoxreaktion?


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2011 af vejgeh (Slettet)

#1

Halvcellereaktioner hører til elektrokemi. Hvis du ikke er stødt på det allerede, så har du det i hvert fald til gode.

#0

Jeg fandt min mappe med notater fra uorganisk kemi, og har haft samme reaktion, men selvfølgelig ikke fuldført det hele :S

Har dog noteret reaktionsbrøken til at være Q = 1/ ([H+]4). I mit tilfælde var givet pH = 4, hvilket giver Q = 1/ (10-pH)4 = 1/(10-4)4 = 1/100 = 1. Så håber jeg selv du kan regne resten ud, for har lagt elektrokemi bag mig (selvom det er to uger siden jeg var til eksamen, haha).


Svar #3
27. januar 2011 af Comodo (Slettet)

 Det viste sig så at være "fællesnævneren". Hvis der er 3 på den ene side og 2 på den anden side, skal der jo nødvændigvis balanceres således at der 6 på hver side. Derved er der jo så i alt 6 elektroner er blevet overført fra den ene forbindelse til den anden :)

Og jeg var også selv til eksamen i dag. Elektrokemi var klart gratis point :)


Skriv et svar til: Hvor mange elektroner bliver overført?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.