Matematik

Stykvis lineære funktioner

28. januar 2011 af isabellaottesen (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg sidder fast i min aflevering. 
Jeg har to spørgsmål.  
Den ene opgave lyder sådan: 

En stykvis funktion er givet som Y =      x ; x ≤ 2
                                                            - x + 4 ; x > 2

Bestem y når x = 5
Bestem y når x = 2 
- Jeg aner ikke hvad jeg skal gøre? 

Den anden opgave lyder sådan: 
En stykvis funktion er givet som Y =      -x + 1 ; x ≤ - 3
                                                                     x + 3  ; -3 < x ≤ 2
                                                                     1.5x - 4 ; 2 < x ≤ 5
Beregn y når x = 4
Beregn y når x = 1
Beregn x når y = 3

Håber på hjælp! :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det hedder en stykkevis lineær funktion.

Funktionen har een forskrift for x ≤ 2, og en anden forskrift for x > 2. Indsæt x = 5 i den relevante forskrift, og indsæt x = 2 i den relevante forskrift.

Tilsvarende for den anden opgave.


Svar #2
28. januar 2011 af isabellaottesen (Slettet)

 Det forstår jeg godt nok ikke helt? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den stykkevis lineære funktion

                 /       x    , for x ≤ 2
y = f(x) = 
                 \      -x + 4 , for x > 2

har forskriften f(x) = x , hvis x ≤ 2 , og forskriften f(x) = -x + 4 , hvis x > 2.

Når man skal beregne f(x) for et bestemt x, skal man først afgøre, hvilken af grenene, (stykkerne), vi er i, altså om x er ≤ 2, eller om x er > 2, og så bruge den rigtige forskrift. Ved beregningen af f(5), er x = 5 > 2, så vi er i den nederste gren, og man finder

f(5) = -5 + 4 = -1 .


Skriv et svar til: Stykvis lineære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.