Matematik

parablens toppunkt differentialregning

30. januar 2011 af 27langkilde50 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle!

Er der nogen af jer der kan forklarer hvordan man bestemmer en parabels toppunkt vha. differentialregning?

f.eks. ved ligningen: y = x2 -4x 

?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2011 af vulcano (Slettet)

For toppunktet gælder, at hældningen er 0. Derfor kan du finde x-værdien til toppunktet ved at løse ligningen: y'(x)=0


Svar #2
30. januar 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

 undskyld, er ikke helt med på hvordan det skal gøres.. altså er helt med på at en tangents hældning er 0 på parablens toppunkt, men ved ikke helt hvordan jeg skal gribe det an


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2011 af vulcano (Slettet)

Du skal have x-værdien til toppunktet først.

Når hældningen er 0 gælder, at:  y'(x)=0

Derfor skal funktionen differentieres: y(x) = x2 - 4 x ⇔ y'(x) = 2 x - 4

Nu hedder liningen så: 2 x - 4 = 0

Løsningen er x-værdien til toppunktet.

y værdien bestemmes ved at sætte x ind i funktionen.


Svar #4
30. januar 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

 ahh okay, helt sikkert !

mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: parablens toppunkt differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.