Kemi

pH i opløsninger - HJÆLP

31. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 Hej alle..

Jeg er igang med nogle opgaver, og sidder nu fast.
det drejer sig om:


45.2
Beregn pH i følgende opløsninger
a. 0,0010 M svovlsyre
b. 0,0030 M svovlsyre


45.3
Beregn pH i følgende opløsninger

a. 0,010 M natriumhydroxid
b. 0,004 M kaliumhydroxid

Håber MEGET nogen kan give en hjælpende hånd , og et skub i den rigtige retning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2011 af mathon

du erindrer sikkert, at

                 for stærke syrer og baser
gælder
                 pH = -log([H3O+])

                 pOH = -log([OH- ])

og
                pH + pOH = 14                        (ved 25ºC)


Svar #2
31. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 Det forstår jeg godt.. men f.eks ved:

a.       0,010 M saltsyre

<span style="font-size:10.5pt; font-family:"Arial","sans-serif";color:black">Eftersom HCl er en stærk syre kan man sige dette: HCl = H3O+  pH = -log(H3O+) = -log (0,010M) = 2.

så forstår jeg ikke, hvordan man kan se ud fra dette at pH så giver 2?

<span style="font-size:10.5pt; font-family:"Arial","sans-serif";color:black"></o:p>


Svar #3
31. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 og hvordan kan jeg se på a.       0,0010 M svovlsyre, om det er en svag eller stærk base/syre?


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2011 af mathon

                           stærk syre            stærk base
                           pKs < -1,7             pKb < -1,7


Svar #5
31. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 Kan det uddybes på nogen måde?


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. januar 2011 af mathon

    pKs finder du i en syrestyrketabel
    pKb for den korresponderende base beregnes
                                                                         af 
                                                                                pKb = 14 - pKs


Svar #7
31. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 er dette så rigtigt:

a.       0,0010 M svovlsyre

Svovlsyre er en stærk syre, og vi kan derfor sige H2SO4 = H3O+  pH = -log(H3O+) = -log (0,0010M) = 2.</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. januar 2011 af mathon

#7

a.       0,0010 M svovlsyre

pH = -log([H3O+]) = -log (0,0010) = -log(10-3) = -log(-3·log(10)) = -(-3·1) = 3</o:p>


Svar #9
31. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 og hvordan vil den se ud med

0,0030 M svovlsyre?

pH = -log([H3O+]) = -log (0,0030) = -log(30-3) = -log(-3·log(30)) .. ej, ved det ikke helt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. januar 2011 af mathon

                   -log (0,0030) = 2,52


Svar #11
31. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 vil du ikke lige prøve at skrive den helt korrekt op, så kan jeg lige se om jeg kan følge trop


Brugbart svar (0)

Svar #12
31. januar 2011 af mathon

regn den på lommeregner


Svar #13
31. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 jeg har ikke en pt nemlig /:


Skriv et svar til: pH i opløsninger - HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.