Fysik

Beregning af halveringstiden for Ba-137

03. februar 2011 af kattenkatten (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hejsa.

Nu sidder jeg med en fysikrapport, og er helt tabt.

Jeg skal ud fra mine målinger udregne halveringstiden, men jeg ved ikke, om jeg har fat i det rigtige.

Vi har lavet et forsøg, og sat tælleren til 10 sekunder.

Vi startede med en radioaktivitet på 1288, og halvdelen af dette er 644.

Hvis jeg kigger på min graf, kan jeg se, at ud for 644 har vi tiden 174,4 = 2,907 minutter.

Jeg kender en formel, der hedder T½ = ln(2) / k - skal 174,4 indsættes her?

I så fald - hvad viser mit resultat mig!?

Mange hilsner fra den frustrede pige :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2011 af mathon

efter henvendelse
                                      officiel værdi
                                                                  T½ = 2,552 min


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Benyt dig af formlen:

A=A0*(1/2)^t/T1/2 og isolér T1/2


Svar #3
03. februar 2011 af kattenkatten (Slettet)

 Så T½ = Ao*(½)^t / A ??

Men hvilke værdier skal jeg sætte ind?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Ja A0 er start aktiviteten og du ved at efter 174,4s er aktiviteten halveret til 644


Svar #5
03. februar 2011 af kattenkatten (Slettet)

 Så vi siger T1/2 = 1288*(1/2)^HVAD / 644?????


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

du glemmer hvordan man isolerer.

644=1288*(1/2)^174,4/T1/2 <=> log(644)=log(1288*(1/2)^174,4/T1/2) <=>

log(644)=log(1288)+log((1/2)^174,4/T1/2) <=> 174,4/T1/2=(log(644)-log(1288))/log(0,5) <=>

T1/2=174,4/1 <=> T1/2=174,4s


Svar #7
03. februar 2011 af kattenkatten (Slettet)

Okay... er lidt mere med nu?

Men det er jo halveringstiden du har fundet? Den kendte jeg jo godt!?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Ja og nu har du bevist den ;)


Svar #9
03. februar 2011 af kattenkatten (Slettet)

 Nååe... ha ha.. nu er jeg med! sådan.. okay.. hmm... åhh den er træls den opgave her!

10000 tak!


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Så lidt, fysik er lidt krakilsk indimellem ;)


Svar #11
03. februar 2011 af kattenkatten (Slettet)

 Fysik giver ikke så meget mening i mit hovede :).

Halveringskonstanten er ikke det samme som halveringstiden vel?


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. februar 2011 af mathon

Jo


Svar #13
03. februar 2011 af kattenkatten (Slettet)

hey så er jeg med :)

tak igen :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Sry læsteforkert, jo det er det samme


Skriv et svar til: Beregning af halveringstiden for Ba-137

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.