Matematik

Underlig ligning

03. februar 2011 af Sps9999 (Slettet) - Niveau: B-niveau

1. y+2/2y - 2y-4/3y = 1/6          Hvordan løser man sådan en her ?

2. og en brøk ligning ..  5/x - 2/3 = 8/x - 7 / 6


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Sæt venligst parenteser, så det klart fremgår, hvad der skal divideres med hvad. Her i formatet kan man ikke skrive vandrette brøkstreger, så parenteser er nødvendige i forbindelse med skrå brøkstreger.

Menes der

1)  (y+2)/(2y) - (2y-4)/(3y) = 1/6        ?

2)  (5/x) - (2/3) = (8/x) - (7/6)     ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2011 af SuneChr

1)     (y + 2) / (2y) - (2y - 4) / (3y)  =  1/6   Er dén skrevet rigtigt op?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2011 af Walras

som da vist slet ikke, var den rigtige ligning, jeg løste for dig.


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ligningen er formodentlig skrevet uden korrekt brug af parenteser og har formen som vist i #1 eller #2. Ved at gange med fællesnævneren fremkommer en simpel lineær ligning i y.


Svar #5
03. februar 2011 af Sps9999 (Slettet)

Jepsen... Nr. 2 opskrivning passer.... / lavet istedet for en brøkstreg.


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

... som også er opskrivningen i #1. Gang brøkerne med deres fællesnævner (med forbeholdet y ≠ 0) og løs den fremkomne ligning i y.

Tilsvarende fremgangsmåde i 2) .


Svar #7
03. februar 2011 af Sps9999 (Slettet)

Oki..... Jamen vil det sige at den første.

(y+2)/(2y) - (2y-4)/(3y) = 1/6    Giver  Y= -3 ???

( 3y + 6 ) / ( 6 y ) - ( 4y - 8 ) / ( 6y )  = 1/6

 -1y = 2+ 1

y = 3/ -1

y = -3


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det er ikke korrekt. Højresiden skal også ganges med fællesnævneren, og minusparentesen skal hæves korrekt:

3y + 6 -4y + 8 = y


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. februar 2011 af Walras

#4 Det tror jeg på. Jeg var ude i komplekse tal, da jeg så, at #0 lå på B-niveau...


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det hænder ofte her på Portalen, at folk omsætter et udtryk fra bogen med vandrette brøkstreger til formatet her med skrå brøkstreger uden at benytte de nødvendige parenteser.


Svar #11
03. februar 2011 af Sps9999 (Slettet)

Oki.. på den måde... Nu er jeg med... 14 / 2 = 7  og - gange - giver plus

Men den anden ligning står som brøkker... Hvis man skal lave en fælles nævner for den...

2)  (5/x) - (2/3) = (8/x) - (7/6)     .... Ville den være 6 .... og gange med 6

( 30/6x) - (4 / 6) = (36/6x) - (7/6) Hvordan fjener man så de 6 i bunden af brøkken ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

2) Fællesnævneren er 6x, men man har jo også

(8/x) - (5/x) = (7/6) - (2/3) , dvs

3/x = 1/6 , gang nu overkors til

x = 3·6


Svar #13
03. februar 2011 af Sps9999 (Slettet)

Sorry men hvordan blir 7/6 - 2/3 til 1/6 ??


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. februar 2011 af mette48 (Slettet)

Andersen der smuttede et eller andet i #12

(5/x) - (2/3) = (8/x) - (7/6)

8/x-5/x=7/6-2/3

3/x=7/6-4/6

3/x=3/6

x=6


Svar #15
03. februar 2011 af Sps9999 (Slettet)

Tusind tak.. synes de er lidt svære... Men det kommer vel..


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, du har ret. Det er jo 7/6 - 2/3 = 3/6 = 1/2 , ikke 1/6 . Og dermed bliver x = 6. Takker for rettelsen.


Skriv et svar til: Underlig ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.