Matematik

Sandsynlighed mht. genetik

04. februar 2011 af Comodo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvis begge forældre er bærere af en sygdom som er recessiv, så har de begge genotypen Aa. Sygdommen udløses hvis et af deres børn får aa.

Et krydsningsskema kan vise at der er 25% chance for AA, 50% for Aa og 25% for aa (sygdom)

Hvis dette par får 3 børn, hvad er sandsynligheden så for at

a) Alle 3 børn er raske (dvs. AA eller Aa)?

b) 1 eller flere børn har sygdommen (dvs. Aa)?

c) Alle 3 børn har sygdommen?

d) Mindst 1 barn er rask?

Hvordan regner jeg det ud? Sandsynlighedsregning er et lidt ømt punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2011 af peter lind

Det er binomialfordelinger med forskellig værdi af p.

i a) p = 0,75

b) 0,25 (Du må have skrevet forkert. hvis man har sygdommen er det aa)

c) p= 0,25

d) p = 0,75

Man kan også i nogle tilfælde nemmere se på den modsatte hændelse. I d) for eks. vil den modsatte hændelse være alle børn syge. Denne sandsynlighed er fundet i i c) så resultatet er 1 - resultatet i c)


Skriv et svar til: Sandsynlighed mht. genetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.