Fysik

Skråt kast - Starthastighed..

05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 Jeg har et forsøg hvor jeg har filmet, en kugle blive affyret i en vinkel, og har så udfra affyringen plottet nogle punkter, og derved har jeg kuglens positions samt hastighedvektor lang x og y aksen til de bestemte tider.. Problemet er at hvordan finder jeg starthastigheden... Jeg kender formlen 
cv_0= (x/(cos(v)*t))  = (y/(sin(v)*t)) + ((g*t)/(2sin(v))

men problemet er hvis jeg bruger x koordinaten, får jeg ikke den samme starthastighed som hvis jeg bruger y koordinaten...


hvorfor dog det ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2011 af peter lind

Du skal have 2 forskellige hastigheder nemlig i x retningen og y retningen altså vx og vy. farten er så givet ved v2 = vx2+vy2


Svar #2
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 du mener at jeg skal bruge formlen 

v_0 = v_x/cos(v) = (v_y + g*t)/sin(v)  ?


Svar #3
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

de er stadig ikke ens.. med vx = 3,03 og med vY = 2,68


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2011 af peter lind

jeg var vist lige hurtig nok da jeg svarede i #1.  jeg vil foreslå at du af de 2 følgende ligninger finder v0x og v0y hver for sig

x = v0x*t

y = v0y*t -½g*t2

For et kendt x og t kan du af den første ligning finde x0x.

For et kendt y og t(som ikke behøver at være det samme t som ovenfor) kan du finde v0y

Dermed undgår du brugen af vinklen, som næppe er 100% rigtig. Du kan så bagefter se om der er noget galt med den.


Svar #5
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 men kan jeg da ikke bruge den med v2 = vx2+vy2.. for så får jeg kun hastighed..


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2011 af peter lind

Er det da ikke det du skal finde til tiden 0 ?. Med metoden i #4 kan du du finde v0x og v0y. Der gælder så v02 = v0x2+v0y2. Du kan så kontrollere om der er noget galt med vinklen. Der gælder v0y/v0x = tan(v), eller voy/v0 = sin(v)


Svar #7
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 ja ok.. men det skal jeg så i næste opgave.. så den er lidt unødvendig lige i denne opgave..


Svar #8
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 er der en måde hvorpå jeg kan regne den præcise vinkel,samt den præcise V_0 lige nu gør jeg det grafen, og at jeg kender teoretiske formel, og kan derved isolere mig frem til v_0, men fordi R^2 er omkring 0, 6- 0,8 er tallende ikke gode, og derfor tænkte jeg om der en måde man kunne gøre det uden at tegne graf ..


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. februar 2011 af peter lind

Du kan ikke få noget mere præcist end de data du bruger. Fejl i dem følger med i resultatet. Det bedste du kan gøre er at bruge regressionsanalyse, hvad du formentlig har gjort.

Til kontrol kan du lave en graf, der både indeholder den teoretiske kurve og de målte punkter. Er der nogle af de målte punkter, der ser mærkelig ud, bør du slette dem og kun bruge resten. Selv et enkelt punkt, der er gået galt, kan have en ødelæggende virkning på resultatet.

Du kan også lave en liste hvor du sammenligner de målte data med de teoretisk beregnede og der kigge nærmere på de målte data, der afviger mest.


Svar #10
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 på mine nuværende data'er siger den at den hvor jeg har affyret i en vinkel på 15 grader, i virkeligheden er på 24,125 grader..


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. februar 2011 af peter lind

Nu kender jeg ikke dine data eller målinger; men ellers kunne det godt ligne en aflæsningsfejl. Forskellen ligger jo stort set i at det første ciffer afviger med 1.

Har du prøvet med testene i #9 ?


Svar #12
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 Jeg har prøvet at strege 1. data ud da den gav 0, og fået r^2 = 0,9001... men det har bare gjort vinklen værre nu er den på 25 grader..

men dataerne for 30 grader affyring passer ca. jeg har beregnet vinklen til at være  31,9105 grader..

men hvad vil du mene at jeg skal gøre, argumentere for at der er aflæsningsfejl, eller lave en helt ny data serie med præcise vinkler. ?


Svar #13
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 beregnet udfra den teoretiske formel `?


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. februar 2011 af peter lind

Når du nu får den nærmere ved de 25º styrker det jo teorien om at det er en aflæsningsfejl. Hvor sandsynligt det er kan jeg ikke sige så meget om. Det er jo dig, der har aflæst og som kender måleinstrumenterne. Du må altså selv afgøre om du vil argumentere for at det er en læsefejl eller om forsøget skal laves om.

Iøvrigt præcise data eksisterer ikke i fysikken. Der vil altid være unøjagtigheder i målingerne.


Svar #15
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 Ja det ved jeg godt.. men en usikkerhed på 10 forekommer sjældent, jeg skal nemlig bruge starthastighederne for de forskellige vinkler til at beregne X_max og y_max for de forskellige vinkler , og skal derfor kender v_0...

i opgaven er de angivet i en tabel, men præcise vinkeler altså, 15 grader, 30 grader, 45 grader

og det hjælper jo ikke hvis jeg har starthastigheder som ikke er til de præcise vinkler ?..
 


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. februar 2011 af peter lind

Når der i opgaven står 15º, 30º og 45º er det altså ikke fordi opgavestilleren forventer at du leverer nøjagtig de vinkler. Det er helt sikkert at præcist disse vinkler har du ikke.


Svar #17
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 når.. så må jeg jo bare bruge data for de vinkler jeg har..


Svar #18
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 Men vil gerne sammenligne for den præcise vinkel.. kan jeg det  ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. februar 2011 af peter lind

Det kan du ikke for du har ikke nogen præcis vinkel.


Svar #20
05. februar 2011 af 215 (Slettet)

 Nej.. jeg tænkte på at lave en dataserie for en præcis vinkel, altså beregne mig frem til det ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.