Matematik

lån

07. februar 2011 af ikeaerdansk (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej, har brug for hjælp, kan I hjælpe?

På et lån (annutetslån) betaler vi hver måned 325 kr. Den månedlige rente er 1 % og lånens løbetid er 3 år - hvor stort er lånet?

TAK PÅ FORHÅND.


Svar #1
07. februar 2011 af ikeaerdansk (Slettet)

Ingen Andersen, mathon, peter lind, NejTilSvampe eller andre kloge hoveder der lige kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du kan finde de relevante formler her

http://da.wikipedia.org/wiki/Annuitetsl%C3%A5n 

dvs

G = y(1 - (1+r)-n) / r

med y = 325, r = 1% og n = 3·12 , dvs

G = 9784,94 kr


Svar #3
07. februar 2011 af ikeaerdansk (Slettet)

Takker. Havde lavet en dum fejl, som jeg ikke kunne få til at hænge med facitlisten ...


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2019 af S235 (Slettet)

Det er godt nok en lidt ældre tråd jeg hiver fat i her, men hvordan ved man ved man at noget er et annuitetslån? Når man skal regne på quicklån renter, skal man så bruge de samme formler som ovenstående, eller er der tale om en anden form for lån?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. november 2019 af ringstedLC

I stedet for at "svare" i en gammel tråd, kunne du blive i din egen tråd om emnet.

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1920278

Generelt:

Når et lån først afdrages ved låneperiodens udløb, er saldoen Kn kun afhængig af renten. Her bruges:

\begin{align*} K_n &= K_0\cdot (1+r)^n \end{align*}

Eksempel: Du låner 10.000,- kr i dag til et eller andet og betaler om 12 mdr. 10.000,- kr. + rente 5% p.a. Saldoen er uændret i lånets løbetid og renten bliver 5% af K0

Denne låneform anvendes ikke ved quicklån. Årsag: Hvis du ikke har pengene i dag, hvorfor skulle du så have dem om 12 mdr.

Mere almindeligt er annuitetslån eller varianter, hvor saldoen nedskrives løbende med afdragene og opskrives med renten af saldoen. Ydelsen (afdrag + rente) er så beregnet, så saldoen bliver mindre for hver termin. Derfor bliver den faktiske rente pr. termin mindre som tiden går. Formel:

\begin{align*} G &= y\cdot \frac{1-(1+r)^{-n}}{r}\;,\;G\approx K_0 \end{align*}

Disse formler bruges også ved tilsvarende opsparingsformer.

Lånemarkedet har så udviklet alle mulige forskellige tilbud, der skal friste os til lige at bruge lidt flere penge end vi har. Der findes både "rentefri lån" og "lån nu - og betal først om...-lån", men du skal altid betale mere tilbage efter en tid end du lånte og derfor har lånet en rente, den er bare er sværere at beregne og gennemskue, ja, den er ofte ikke engang procentuel (gebyr, oprettelse, provision o.a.). Derfor omtaler forbrugerlovgivningen begrebet årlige omkostninger i procent, forkortet ÅOP som skal fremgå tydeligt af ethvert tilbud og beregnes på en bestemt måde. Det er ÅOP du skal se efter, når prisen på et lån skal vurderes.


Skriv et svar til: lån

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.