Matematik

Potens - og procent regning ..

09. februar 2011 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: A-niveau

Tabellen viser sammenhørende værdier mellem en vingefanget og vægten for en ørn.

Vingefang (meter) : 0,3 0,6 1,1 1,5 2,0 2,4

Vægt (kg) : 9,26 12,2 15,6 17,6 19,8 21,3

Det oplyses at sammenhængen tilnærmelsesvist kan beskrives ved en funktion af typen; f(x) = b * xa , hvor x er vingefanget (målt i meter), og f(x) er vægten (målt i kg).

a) Bestem tallene a, og b. Jeg får tallene til at være  :  a, og b = 14.989 * x0,400

b) Bestem hvor mange procent vægten vokser med, når vingefanget vokser med 30%.

c) Bestem hvor mange procent vingefanget vokser med, når vægten vokser med 20%.

Nogen der vil hjælpe mig, med opgave, b) og c)

Har samme opgave som en anden bruger herinde,  - han/hun har dog ikke fået svar, så jeg spørg lige. Jeg har problemer med opgave b og c. Mit forslag til løsningen er:

b) 14.989 * (1.30)0.400 = 16.64 %, altså vægten vokser med 16.64 %, når vingefanget vokser med 30 %.

c) 14.989 * (1.20)0.400 = 16.12 %, altså vingefanget vokser med 16.12 %, når vægten vokser med 20 %.

Nogen der kan be - eller afkræfte mine tal ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2011 af Anxyous (Slettet)

En potensfunktion har den egenskab, at når x ganges med et tal k, ganges y med ka.


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. februar 2011 af peter lind

Har du skrevet det korrekt op?. Det ser lidt mistænkeligt ud.

Generelt for b) Find( f(x*1,3)-f(x)/f(x )   find k så (fx*k)-fx))/f(x) = 0,20 k-1 er så den brøkdel du skal finde.


Svar #3
09. februar 2011 af Karldenstore (Slettet)

# 1, det forstår jeg ikke rigtigt - eller forstår ikke hvordan jeg skal kunne bruge det, i denne opgave?

# 2, Om jeg har skrevet hvad korrekt op? Hvis du tænker på min løsning, har det været rent gætteri, da jeg ikke ved hvordan man gør. Er der ikke en form for "solve" metode til at finde den brøkdel du nævner? Er det udelukkende k jeg skal finde?


Brugbart svar (2)

Svar #4
09. februar 2011 af Anxyous (Slettet)

#3:

Stiger x med 30 % svarer det til at gange x med 1,3. Og så skal y ganges med ka, og så kan du trække 1 fra og gange med 100, for at få den procentvise stigning.


Svar #5
09. februar 2011 af Karldenstore (Slettet)

God forklaring, - kan dog stadig ikke se det for mig, da det er første gang jeg regner en opgave af denne type. Kan du give mig et regne eksempel?


Brugbart svar (2)

Svar #6
09. februar 2011 af Anxyous (Slettet)

 a = 0,400

x stiger med 30 % -> k = 1,3 -> x*k = x*1,3

Så ganges y med ka -> 1,30,400 = 1,111

(1,111 - 1) * 100 % = 11,1 %

Altså stiger y med 11,1 %, når x stiger med 30 %.


Svar #7
09. februar 2011 af Karldenstore (Slettet)

Okay på den måde, tak. Jeg gætter på at der er en anden metode til at beregne opgave c) på? Eller skal jeg bare køre efter den samme metode?


Brugbart svar (2)

Svar #8
09. februar 2011 af Anxyous (Slettet)

 Det er samme metode baglæns.


Svar #9
09. februar 2011 af Karldenstore (Slettet)

Hvordan baglæns? Er det andre ting jeg skal gange med?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. februar 2011 af Anxyous (Slettet)

Nej, du gør som i #6 baglæns. Du har en stigning i funktionsværdi, så skal du blot finde stigningen i x-værdi.


Svar #11
09. februar 2011 af Karldenstore (Slettet)

Hmm, er helt lost. Hvordan baglæns? :P


Svar #12
09. februar 2011 af Karldenstore (Slettet)

a = 0,400

y stiger med 20 % -> k = 1,2 -> x*k = x*1,2

Så ganges y med ka -> 1,20,400 = 1,075

(1,075 - 1) * 100 % = 7,5 %

Vingefanget stiger altså med 7,5 % når vægten vokser med 20 %.

Er det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #13
10. februar 2011 af mathon

generelt
         for y = b·xa

                       Δy/y = (x2/x1)a  -  1

                       Δx/x = (y2/y1)1/a - 1


Skriv et svar til: Potens - og procent regning ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.