Kemi

eksamensopgaver(rettelse)

09. maj 2005 af mari07 (Slettet)
Nogle der kan hjælpe med følgende opgave 1?
Borvand:

(Borsyre: H3BO3)
Der afpipetteres 5,0mL borvand (Etikettens angivelse: 2% borsyreopløsning), som herefter titreres som monoprot syre med 0,100M NaOH. Ved ekvivalenspunktet er der brugt 18,8mL af NaOH-opløsningen.

c) Stemmer analyseresultatet overens med etikettens angivelse?

Jeg har udregnet pH for borvand til 4,87

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2005 af thomas88 (Slettet)

Hvis man går ud fra, at der sker denne reaktion:
OH- +H3BO3--> H2O + H2BO3-

18,8mL*0,1mol/l=1,88 mmol NaOH--> 1,88mmol H3BO3

1,88mmol*(1*3+10,81+16*3)g/mol=116,2 milligram= 0,1162g

masse-%:(0,1162g/(5g+0,1162g))=2,27%

Thomas(kemi C)

Svar #2
09. maj 2005 af mari07 (Slettet)

Mange tak, men hvor har du de 5g fra ved udregningen af masse %??

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2005 af thomas88 (Slettet)

De 5 g er vand, da jeg går ud fra at vand vejer 1 g/cm^2 eller 1 g/mL.

Hvordan har du regnet pH ud?
Får et andet tal.

Thomas

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2005 af thomas88 (Slettet)

red: cm^3 selvfølgelig

Svar #5
09. maj 2005 af mari07 (Slettet)

ved at sige at borsyre er en svag syre:
pH= 1/2(pKs-log(c))
=1/2(9,24-log(0,313M)
=4,87

men det er fra en opgave b..

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2005 af thomas88 (Slettet)

Hmm ok.. Har ikke haft om bestemmelse af svage syres pH.

Jeg har har gjort dette:

[H3O+]*[OH-]=1*10^-14

M af OH-: 1,88mmol/5mL=0,376mol/L
[H3O+]*0,376=1*10^-14
[H3O+]=2,66*10^-14

pH=-log[H3O+]
pH=-log[2,66*10^-14]=13,57

Thomas

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2005 af frodo (Slettet)

1) borsyre reagerer efter følgende skema: B(OH)3 + OH- --> B(OH)4^-
Men beregningerne i har lavet gælder stadig et stykke hen ad vejen. For det du siger med at massen af den analyserede mængde er 5g + m(B(OH)3) passer ikke! For Borsyren fylder jo også noget.

2)Der står jo i opgaven, at det der menes med den %-sats, er at der opløses 2 g pr 100 mL

3)#6 er forkert, da du forskyder ligevægten i vandets autoprotolyse!

Skriv et svar til: eksamensopgaver(rettelse)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.