Matematik

Bestemning lining vinkeltret på vektor

10. februar 2011 af mrdnb (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey

Har et punkt, P(3,1) og Q(20,7) og vektor a=[4,-3]
Dog skal jeg bestemme en ligning for den linje, der går igennem P, som samtidigt står vinkelret på vektor a? Er lidt på bar bund her... 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Linien skal gå gennem P og have vektoren a som normalvektor.


Svar #2
10. februar 2011 af mrdnb (Slettet)

 Man kan jo sagtens opstille en parameterfremstilling, men min lærer sagde stadig at det skulle være en ligning og ikke en parameterfremstilling :-) 
så vil det jo bare være [x,y]=[4,-3]+z*[3,1]


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Parameterfremstillingen er ikke korrekt. Punktet P(3;1) skal være et punkt på linien, og vektoren a = (4; -3) skal være en normalvektor til linien, ikke en retningsvektor for den.

En ligning for linien er da

4x -3y + k = 0 , og

k bestemmes da således, at P(3;1) er et punkt på linien, dvs

4·3 -3·1 + k = 0, eller k = 3 -12 = -9 . Liniens ligning er da

4x -3y -9 = 0, eller y = (4/3)x + 3


Skriv et svar til: Bestemning lining vinkeltret på vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.