Matematik

Lobyisternes gennemsnitlige budget (funktioner)

11. februar 2011 af Roswall (Slettet) - Niveau: B-niveau

f(x) = 490x+10400

f(x) = antal lobyister

x = antal år efter 1998 (ny tidregning 1998=0)

g(x)=ba^x

g(0)=1450 og g(9)=2750

udregn b og a

Jeg får det til g(x) =1450*1.073704976^x

x = antal år efter 1998

g(x) = lobyisternes budget

h(x)=g(x)/f(x)

h(x) er lobyisternes gennemsnitlige budget

x er antal år efter 1998

I hvilket år havde lobyisterne et gennemsnitligt budget på 0.175 mio dollars?

jeg får det til -15.7 år dvs i perioden 1982-1983

er der ikke nogen der kan regne det efter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

Her er min version fra en anden tråd:

f(x) = 490x + 10400

a.)
Da vi kan se, at det er en lineær funktion (altså en ret linie y = ax + b, kan x (490) tolkes som stigningen pr. enhed (år efter '98) og b (10400) som værdien for x = 0 dvs. start-antallet i det 0'te år.

b.)
g(x) = b * a^x, altså en eksponentiel udvikling!

g(0) = 1450

g(9) = 2750

g(0) = 1450 = b * a ^0 = b * 1 = b

Altså b = 1450

2750 = b * a^9 = 1450 * a^9

a = (2750/1450)^(1/9) = 1,0737

Ergo: g(x) = 1450 * 1,0737^x

c.)

h(x) = (1450 * 1,0737^x) / (490x + 10400) som sættes = 0,175

hvilket giver x = 7,4 år

1998 + 8 år = 2006


Svar #2
11. februar 2011 af Roswall (Slettet)

Tak jeg kan se at vi har tænkt det samme og at min maple udregning desværre var forkert. Du har nok fået fat i en af mine klasse kammerater i sidste tråd ^^.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2013 af Rikke65 (Slettet)

hej hvordan får du 0.175 til 7.5 ?? :)


Skriv et svar til: Lobyisternes gennemsnitlige budget (funktioner)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.