Biologi

hydrostatisk tryk

23. februar 2011 af RoRoRo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hejsa,

jeg har desværre den her opgave, som jeg aner ikke hvordan at lave. dog ved jeg at jeg skal bruge formlen p = mgh
håber derfor at nogle herinde kan hjælpe mig.

opgaven er: Hos en høj mandsperson er afstanden fra tindingearterien (a. temporalis superficialis) og fodrygsarterien (a. dorsalis pedis) i stående stilling 2,00 meter. Kviksølvs og blods massefylder er hhv. 13,6 gange og 1,06 gange vands massefylde.
Opgave:
Beregn forskellen mellem blodtrykket i a. temporalis superficialis og blodtrykket a. dorsalis pedis i mmHg for denne person i stående stilling.

på forhånd tusind tak
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2011 af mathon

                                  h1·ρ1·g = p = h2·ρ2·g

                                  h1/h2 = ρ21

                                  hHg/hblod = ρblodHg = 1,06/13,6 = 0,077941

                                  hHg = 0,077941·hblod

                                  hHg = 0,077941·(2000 mm) = 155,882 mm


                det hydrostatiske tryk af 2 meter blod ækvivalerer 155,882 mm Hg         


Svar #2
23. februar 2011 af RoRoRo (Slettet)

Først og fremmest mange tak for svar.

Det ser meget rigtigt ud, da facitl skal være 156 ifølge facitlisten.

Men jeg forstår ikke det sidste med hHg/hblod for højden er jo ens. der er 2 m afstand fra hoved til ben? jeg forstår ikke hvorfor vi lige pludselige har med 2 højde at gøre. håber du kan forklarer dette..

og endnu engang mange tak for hjælpen! :)


Svar #3
24. februar 2011 af RoRoRo (Slettet)

jeg tror jeg forstår det alligevel godt nu.

opgaven siger at jeg skal finde trykforskellen i mm hg. Dvs højden (antal mm) for hg er ukendt og derfor bruger du 2 højder. nu giver det hele meget mening.

ville aldrig har forstået det uden din hjælp! så tusind tak!:)


Skriv et svar til: hydrostatisk tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.