Matematik

Cosinusrelation ved tilfælde nr. 2!

25. februar 2011 af chokolade1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Jeg har en skævvinklet trekant, hvor jeg kender en vinkel og de hosliggende sider. Jeg kender godt cosinusrelationerne, problemet er bare, at jeg ikke er vant til at bruge dem til at finde sider!

Jeg skal finde den sidste side ved cosinusrelation.

Help...

Hvordan gør jeg det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Antag, at man kender siderne b og c og den mellemliggende vinkel A. Den sidste side a findes da af cosinusrelationen

a2 = b2 + c2 - 2bc·cos(A)


Svar #2
25. februar 2011 af chokolade1 (Slettet)

 Ja den formel kender jeg godt, men jeg kan ikke regne ud hvordan jeg så skal regne med formlen, hvis du forstår?
Jeg er kun vant til at bruge den formel til at finde vinkler...


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2011 af AskTheAfghan

#2

Kan du ikke uploade et billed af det?


Svar #4
25. februar 2011 af chokolade1 (Slettet)

 Jov, jeg sender bare hele opgaven som den var.

Det er:

opg. 249

b)

Vedhæftet fil:Diverse AB1 opgave.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så indsætter man b = 0,27 , c = 0,35 , og A = 63º , så

a = [ 0,272 + 0,352 -2·0,27·0,35·cos(63º) ]1/2


Svar #6
25. februar 2011 af chokolade1 (Slettet)

Og det er side a jeg ikke kan regne ud.

Jeg ved godt, at jeg skal bruge formlen a2 = b2 + c2 - 2bc·cos(A)

Jeg har bare ingen idé om hvordan jeg skal bruge den formel til at finde den sidste side, så spørgsmålet er, hvordan bruger jeg formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Se svaret i #5 . Indsæt de kendte størrelser på højre side, hvorved man finder a2 , og a findes så ved at uddrage kvadratroden af dette resultat.


Svar #8
25. februar 2011 af chokolade1 (Slettet)

#5

#4

Så indsætter man b = 0,27 , c = 0,35 , og A = 63º , så

a = [ 0,272 + 0,352 -2·0,27·0,35·cos(63º) ]1/2

- Ja, men hvad menes der med [ ] og tallet 1/2 til sidst? det er lidt forvirrende...


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. februar 2011 af AskTheAfghan

#8

         a2 = 0,272 + 0,352 -2·0,27·0,35·cos(63º)    <=>   a = [ 0,272 + 0,352 -2·0,27·0,35·cos(63º) ]1/2

Hvor,

a = [ 0,272 + 0,352 -2·0,27·0,35·cos(63º) ]1/2

           er det samme som

a = √(0,272 + 0,352 -2·0,27·0,35·cos(63º))


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Der menes kvadratroden af alt det inde i den kantede parentes; x1/2 = √x . Cosinusrelationen viser, hvorledes man beregner a2 . Når det er beregnet, finder man a ved at uddrage kvadratroden af dette resultat, som jeg skrev i #7.


Svar #11
25. februar 2011 af chokolade1 (Slettet)

AHA! 

Jeg takker for alle svarene :)


Svar #12
25. februar 2011 af chokolade1 (Slettet)

Men hey, er der så nogen der ved hvordan man beregner en vinkel med sinusrelation, når man kun kender den ene vinkel? Stadig samme opgave... Leder efter vinkel B..


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Så har man

a/sin(A) = b/sin(B), hvoraf

sin(B) = b·sin(A)/a .

Her kendes nu a, b, og A .


Svar #14
25. februar 2011 af chokolade1 (Slettet)

Ja, men jeg kender godt A, jeg mangler B og C.

Jeg ved godt, at jeg skal finde B ved sinusrelation, og C ved vinkelsum.

Har du en lidt mere specifik formel til udregning af B?


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er da ret specifikt i #13 :

sin(B) = b·sin(A)/a , hvor alt på højre side er kendt.

Du beregner sin(B) og dermed kan du finde B selv.


Brugbart svar (1)

Svar #16
25. februar 2011 af AskTheAfghan

#14

        sin(B) = b·sin(A)/a         <=>        B = sin-1(b·sin(A)/a)


Skriv et svar til: Cosinusrelation ved tilfælde nr. 2!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.