Matematik

Opstille bevægelse som vektorfunktion

26. februar 2011 af symmetri (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Matematikfolk

Jeg har fået en opgave som har dette oplæg:

En kran kører lige på skinner med en hastighed på 0,8 m/s. Kranudlæggeren drejer med en vinkelhastighed på ½ radianer/sekund i positiv omløbsretning. Denne udlægger er 10 meter. Kranen starter i (0,0).

Denne byrde som kranen bærer på skal opstilles som vektorfunktion og byrdens kurvelængde findes når der er gået 11 sekunder dvs. t = 11.

Jeg har opstillet dette vektorfunktionsudtryk for byrden:

r(t)  =  x(t)             =        V(x) * t + a * cos(0,5 * t)           =          0,8 * t + 10 * cos(0,5*t)

           y(t)             =          a * sin (0,5 * t)                         =          10 * sin (0,5 * t)

Jeg ved ikke om dette er korrekt og jeg har lidt eller meget svært ved at finde byrdens kurvelængde.

Umiddelbart tror jeg dog bare man skal indsætte t = 11 i ovenstående udtryk for x(t) og y(t) og så benytte pythagoras.

Håber nogen kan hjælpe. På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2011 af peter lind

x(t) er forkert idet x(0) = 10 og kranen starter i (0, 0), hvis jeg ellers har forstået opgaven rigtig.

kurvelængden s = ∫011|v|dt


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2011 af mette48 (Slettet)

Jeg savner en oplysning om hvilken retning udlæggeren har ved starten (t=0)

Hvad er vinkelen i forhold til x-aksen når t=0?


Skriv et svar til: Opstille bevægelse som vektorfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.