Matematik

Redegørelse for at et areal af en trekant er bestemt ved en funktion

01. marts 2011 af king-lp (Slettet) - Niveau: B-niveau

FØRST SE VEDHÆFTET FIL !

Opgaven lyder på: 

Gør rede for, at arealet A(x) af trekant OPQ som funktion af x er givet ved:

A(x) = 2x^3/2 - 1/2x^2, x ∈ ]0,16[ 

Det ville være super hvis i kunne hjælpe :D

Vedhæftet fil: Unavngivet1.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

Tja, jeg går ud fra du har oplyst det hele, og der ikke fx er opgivet en forskrift for f(x)?

Anyway, du skal kigge på arealet af en trekant:

A = 1/2 * h * g

På figuren kan du se at trekantens grundlinje (g) svarer til x-værdien og højden (h) svarer til y-værdien, eftersom trekanten er vinkelret og ligger under grafen for f(x). Så ved du at:

A = 1/2 * x * f(x)

Sammenlign med dit udtryk:

A = 2x(3/2) - 1/2x2

Du kan nu sætte de to udtryk lig hinanden, idet du vil isolere f(x):

1/2 * x * f(x) = 2x(3/2) - 1/2x2

Når du har isoleret f(x) kan du vha. grafregner/TI Interactive/hvad-du-nu-har tegne grafen ind for f(x). Så kan du sammenligne med grafen på billedet og kommentere (hvis det stemmer overens, har du vist at udtrykket er rigtigt).

HVIS funktionen f(x) nu skulle være opgivet til at starte med, kan du påvise trekantens areal på samme måde, men hvor du bare regner "forlæns", altså du indsætter funktionen her:

A = 1/2 * x * f(x)

Og ser om det går op. 

Håber det ikke blev for langtrukkent, er dårlig til at fatte mig i korthed ;)


Svar #2
01. marts 2011 af king-lp (Slettet)

 Der er oplyst en f(x) = 4x^1/2- x

og at x = 4 


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så er arealet jo netop

A(x) = (1/2)·x·f(x)

som vist i #1.


Svar #4
01. marts 2011 af king-lp (Slettet)

 Jeg forstår ikke helt :D


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2011 af mathon

   i en retvinklet trekant
   er arealet    
A = (1/2)·katete1·katete2 = (1/2) ·x·f(x) = (1/2) ·x2/2·(4x1/2- x2/2) = 2·x(2+1)/2 + (1/2)x(2+2)/2 = 2·x3/2 + (1/2)x2


Svar #6
01. marts 2011 af king-lp (Slettet)

 Ja det er jeg godt klar over, men skal jo redegøre :D


Skriv et svar til: Redegørelse for at et areal af en trekant er bestemt ved en funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.