Matematik

bestem de afledede funktioner for funktionerne bestemt ved

07. marts 2011 af luilu14 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kan overhovedet ikke finde ud af det! Bestem de afledede funktioner for funktionerne bestemt ved:

f(x)=6*√x

g(x)=4*(3x^2-4x+11)

h(x)=3√x-(4x+7)+10*(2x^2+5x-10)

Er der nogen søde sjæle derude sm kan jeg hjælpe mig????


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Hovedreglen er: (x^n)' = n*x^(n-1)

f) √(x) = x^(1/2) og brug reglen

g) Gang parentesen ud og B.R.

h) Gang parenteserne ud og B.R


Svar #2
07. marts 2011 af luilu14 (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke helt? 

Hvad er n?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2011 af Holstein (Slettet)

n betyder bare at du her kan indsætte et hvilket som helst tal. Fx hovedreglen (x^n)' = n*x^(n-1), her kunne det være tallet 2 og dermed ville udregningen lyde: (x^2)' = 2*x^(2-1)= 2x


Svar #4
07. marts 2011 af luilu14 (Slettet)

 arh ok :) Jeg er bare gået kold... 

Men jeg forstår stadig ikke hvordan man regner dem ud?

 

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2011 af Holstein (Slettet)

I g og h vil det være en god ide og gange parenteserne ud først. I den første, f, er det så den 6. rod af x, eller 6 gange kvardratroden af x?


Svar #6
07. marts 2011 af luilu14 (Slettet)

 er det ikke 6?

Ej, jeg er virkelig blank i de her regnestykker, men tak fordi du svarer :)

 

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2011 af Holstein (Slettet)

Hvis ikke 6 tallet er løftet op til kvardratrodstegnet så er det 6 ganget med kvardratroden af x, i det tilfælde vil en løsning være:

Først omskriver vi √x = x^(1/2)

f(x) = 6*x^(1/2) ⇔

      = (1/2)*6x^((1/2)-1) ⇔

      = 3x^(- 1/2) ⇔

      = 3 / (√x)    

Den sidste omskrivning kommer sig af at x^(- 1/2) = 1 / (√x)


Svar #8
07. marts 2011 af luilu14 (Slettet)

 ok, men hvordan regner man det så når der er parentes? regner man parentesen ud først og ganger med 4?

 

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. marts 2011 af Holstein (Slettet)

I g(x) skal du gange 4 ind i parentesen og i h(x) skal skal du gange 10 ind i den sidste parentes og den første parentes er en minusparentes og bliver dermed til -4x-7

Så er parenteserne væk og du kan udregne den førsteafledte :)


Svar #10
07. marts 2011 af luilu14 (Slettet)

 jeg ved godt jeg ikke fatter en skid, men jeg forstår ikke hvordan man sætter den op? 

Man skal regne parentesen ud først og så gange med 4 ik? 

 

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. marts 2011 af Holstein (Slettet)

Nej, når man siger "gange ind i en parentes" så betyder det at du skal gange tallet uden for parentesen ind på hver af de tal som står inde i parentesen, fx:

3*(3x^2-6x+20) = 9x^2-18x+60

Og i h(x) vil det også være en god ide og samle udtrykket efter at du har ganget igennem, du vil komme til at få flere tal med x og det letteste vil være at du samler disse således du ender med et udtryk på formen ax^2+bx+c, så er det lettere at overskue når du skal differentiere.

Håber det hjælper dig på vej :)


Svar #12
07. marts 2011 af luilu14 (Slettet)

 ok så det hedder 4 *(3x^2-4x+11) = 12x^2-16x+44? Så skal man bare regne den ud eller hvad? Er det er bestemme afledede funktioner?

Du er en kæmpe hjælp, det er bare mig der er gået lidt ned med flaget tror jeg :)

 

Brugbart svar (0)

Svar #13
07. marts 2011 af Holstein (Slettet)

Ja nu har du regnet parentesen ud og så skal du tage førsteafledte til funktionen g(x) eller g'(x) eller dg/dx, kært barn har mange navne, ved ikke lige hvilken i bruger til undervisningen. Dvs differentiere det nye udtryk.

Når du har regnet g'(x) så har du den afledte funktion til g(x) :)


Svar #14
07. marts 2011 af luilu14 (Slettet)

 ok og hvordan finder man frem til g'(x)?

 

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. marts 2011 af Holstein (Slettet)

Du differentierer udtrykket 12x^2-16x+44, vha af hovedreglen i #1


Svar #16
07. marts 2011 af luilu14 (Slettet)

aaaark ok haha.. Så (x^n)' = n*x^(n-1).. Men hvad er så "n" for et tal i min formel?

   

Brugbart svar (0)

Svar #17
07. marts 2011 af Holstein (Slettet)

n er det tal som x er opløftet i, dvs 2 i 12x^2. 

Hvis du vil så kan jeg godt tjekke dine svar når du er færdig, du kan bare skrive dem ind her.


Svar #18
07. marts 2011 af luilu14 (Slettet)

 ok, jeg skal lige hjem til mig selv, men jeg du må meget gerne tjekke dem igennem :) Mange mange tak for hjælpen, skriver når jeg er hjemme.. det er nok omkring 20.30

 

Skriv et svar til: bestem de afledede funktioner for funktionerne bestemt ved

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.