Matematik

retvinklet trekant

10. marts 2011 af sanee (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan skal jeg løse denne opg?

I en retvinklet trekant er den længste katete 3 gange så lang som den korteste katete, og hypotenusen er 3 enheder længere end den korteste katete.

- Bestem længden af den korteste katete.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2011 af Holstein (Slettet)

Umiddelbart tænker jeg at du skal tage udgangspunkt i Pythagoras formel; a2 + b2 = c2 og så indsætte de givne værdier for kateterne og hypotenusen og så isolere for den ene katete, enten a eller b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kald den korteste katetelængde for x og brug nu oplysningerne i opgaven samt Pythagoras til at opstille en ligning til bestemmelse af x.


Svar #3
10. marts 2011 af sanee (Slettet)

Kan jeg sige at a^2 er (a*3)^2 og c^2 er (b+3)^2

så (a*3)^2 + (b+3)^2 = b^2

hvordan ser det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ikke helt. Sæt a = x , b = 3x , og c = x+3 og indsæt det så i Pythagoras.


Svar #5
10. marts 2011 af sanee (Slettet)

sådan her: x^2 + 3x^2 = x+3


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, Pythagoras lyder jo a2 + b2 = c2 . Indsæt a = x, b = 3x, og c = x+3 , og lad være med at sjuske med parenteserne.


Svar #7
10. marts 2011 af sanee (Slettet)

Jeg har ikke helt forstået hvordan jeg skal gøre. Det er x'et der forvirre mig. Hvad skal jeg gøre med den?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Betragt Pythagoras' ligning a2 + b2 = c2

I stedet for a indsættes (skrives) x , i stedet for b indsættes 3x, og i stedet for c indsættes x+3

        a2        +         b2           =      c2

       x2          +      (3x)2         =     (x+3)2


Svar #9
10. marts 2011 af sanee (Slettet)

sådan her?       2 + 3*2 + 2+3


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, hvor kommer det fra? Reducer ligningen og løs den. Det er en 2.-gradsligning i x .


Svar #11
10. marts 2011 af sanee (Slettet)

#8 så ike du havde skrevet

hvordan kommer jeg så videre der fra? x^2 + (3x)^2 = (x+3)^2 
 

Hvordan skal jeg reducer det? er vant til at bruge lommeregneren


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Gang parenteserne ud og reducer.


Svar #13
10. marts 2011 af sanee (Slettet)

er det rigtigt ganget ud? 3x^2 + x^2 = x^2+3^2


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej.

(3x)2 = 3x·3x .

Brug en af kvadratsætningerne til at udregne (x+3)2 . Alt dette er folkeskolepensum.


Svar #15
10. marts 2011 af sanee (Slettet)

du må meget gerne fortælle mig hvordan jeg skal gøre det


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Genlæs #14 . Hvis du ikke aner, hvad kvadratsætningerne går ud på, så benyt, at man ganger to toleddede størrelser med hinanden ved at gange hvert led i den ene størrelse med hvert led i den anden.


Svar #17
10. marts 2011 af sanee (Slettet)

jeg ved at skal bruge kvadratsætningen (a+b)^2=a^2+b^2+2ab

vil du så ike vise hvordan jeg skal gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Så benyt den på (x+3)2 . Sæt a = x, og b = 3 .


Svar #19
11. marts 2011 af sanee (Slettet)

(x+3)^2=x^2+3^2+2x*3


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ja, det er korrekt. Opstil nu hele ligningen og reducer den.


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.