Matematik

bestem radius og kordinatsæt til centrum i en kugle

13. marts 2011 af 27langkilde50 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En kugle har ligningen:

x2+y2+z2+4x-6y-8z+4=0

a) bestem radius og kordinatsættet til dens centrum

Hvordan i al verden skal man gøre det er fuldstændig på herrens mark her synes jeg :P


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. marts 2011 af peter lind

Kuglens ligning er (x-a)2+(y-b)2+(z-c)2 = r2. hvor centrum er (a, b, c)  og r er radius. Hvis du kvadrerer det første led får du (x-a)2 = x2+a2+2*a*x. Hvis du sammenligner det sidste led med din ligning, kan du direkte aflæse a. Brug samme måde til at finde b og c. Omskriv derefter din ligning til formen ovenfor og du kan direkte aflæse r2.


Svar #2
13. marts 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

 Super ! mange tak skal du have !

Lige en ting, hvis man kvadrere (x-a)2 får man så ikke x2+a2-2ax ?


Svar #3
13. marts 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

 hvordan ved jeg egentlig om det skal være + eller - i kvadratsætningen når jeg nu skal omskrive dem? 

Kan du evt. give et eksempel på hvordan du ville gøre med det første led (x- eller + a)2 hvad er a der?


Svar #4
13. marts 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

ahh tror jeg er med nu.. kan det passe at den kommer til at se sådan her ud?

(x+2)2 + (y-3)2 + (z-4)2 = r2


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. marts 2011 af peter lind

#2 Undskyld du har ret i at der skulle stå -2a.

#4 OK


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. marts 2011 af worker (Slettet)

 sæt din lommeregner til det


Svar #7
14. marts 2011 af 27langkilde50 (Slettet)

 #6 har nu allerede regnet opgaven uden, men hvordan kan man få en ti-89 til at regne den ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. marts 2011 af mathon

alment
                   cirkelligning
                                                    x2 + y2 + z2 + 2ex + 2fy + 2gz + h = 0

                                                    centrum = (-e,-f,-g)    radius r = √(e2+f2+g2-h)


Brugbart svar (2)

Svar #9
14. marts 2011 af mathon

tekstkorrektion i #8

alment
                   kugleligning
                                                    x2 + y2 + z2 + 2ex + 2fy + 2gz + h = 0

                                                    centrum = (-e,-f,-g)    radius r = √(e2+f2+g2-h)


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. marts 2011 af worker (Slettet)

#7  hehE hvad tror du ?!


Skriv et svar til: bestem radius og kordinatsæt til centrum i en kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.