Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

er det første rigtigt og hjælp til sidste ??

18. marts 2011 af sissasine (Slettet)

  En virksomhed er løbende blevet automatiseret, men virksomheden har alligevel på det seneste manglet kapacitet i produktionen. Produktionschefen har derfor undersøgt mulighederne for at øge kapaciteten ved yderligere automatisering. 


Virksomhedens mest efterspurgte produkter er foliotastaturer til fx mobiltelefoner og kaffemaskiner. Inden trykningen af tastaturet kan påbegyndes, skal der udarbejdes en tegning i et CAD-system. Tegningen udskrives som en film, der fremkaldes og bruges som master til trykning af en større mængde foliotastaturer. 

Fremkaldelsen er tidskrævende, og produktionschefen har derfor indhentet tilbud på en fuldautomatisk fremkaldemaskine, en såkaldt StencilMaster. Maskinen kan udføre en række funktioner, som hidtil er blevet udført manuelt forskellige steder i produktionshallen. En investering i en StencilMaster vil derfor" øge kapaciteten" i produktionen og"  nedbringe lønomkostningerne" pr. enhed. Desuden er maskinen vandbesparende, da størstedelen af vandforbruget
sker med genbrugsvand.  

spørgsmål 1: vurder hvilke investeringsårsager der er tale om

Mit svar:  der er tale om ekspansion da virksomheden ønsker at øge kapaciteten i produktionen, og om effektivisering da  investeringen vil nedbringe lønomkostningerne og hermed skabe en billigere produktion og forbedret indtjening.

rigtigt???  

?2  Udarbejd investeringsforslagets nettobetalingsstrøm, udfra følgende oplysninger:

Investeringens anskaffelsespris 4.350.000 kr + opstilling og indkøring  75.000 kr  = 4.425.000kr.

investeringens levetid 6 år, scrapværdi = 650.000 kr.

årligt dækningsbidrag pga øget kapacitet = 500.000 kr.,   årlig lønbesparelse 300.000 kr.

Årlig vandbesparelse 150.000 kr. , kalkulationsrente p.a. 10%

Jeg har udarbejdet investeringsforslagets nettobetalingsstrøm


 Næste ?:Vurder, om investeringsforslaget er lønsomt

har tilbagediskonteret  betalingsstrømmen til nutid = 4495812,5 kr. minus investeringen 4.425.000kr.

= 70812,5 = kapitalværdien/nutidsværdien = 70813 altså posetiv 0g investeringen er derfor lønsom

scrapværdien = 650.000kr,  tilbagediskonteret = 650.000 - 70813 divideret med  tilbagediskonteringsfaktor år 6.som er 0,56447

650.000 - 125450.4225 = 524549.5775 = 524550

nu kommer så det spørgsmål jeg ikke lige kan greje :)

Beregn, hvor meget den ÅRLIGE vandbesparelse mindst skal udgøre i kroner for, at investeringen er lønsom.  

hvordan ses-udregnes det, håber der er en der kan skære det i pap :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. marts 2011 af emul0c

1.

Umiddelbart vil jeg ikke sige at der er tale om en ekspansion til dit første spørgsmål, da der her kun er tale om, at man optimerer nogle omkostninger og kapacitetsudnyttelse.
En ekspansion er typisk når du udvider dine markedsandele eller omsætning.
Vil nok snarere kalde den en optimering, omkostningsreduktion eller lign; ikke en ekspansion.


2.

Lyder som om du har fat i noget af det rigtige. Du skriver indtjeningen op for hvert år (indtjening = besparelse), i år 6 skriver du også din scrapværdi med ind.


3.

Nu tager du hele nettobetalingsstrømmen og tilbagediskonterer med din kalkulationsrente (hvert år for sig). Dette lægger du sammen med initial-investeringen. Hvis det summerer til > 0, så er projektet lønsomt; hvis det bliver mindre end nul, så er det er dårligt projekt og bør ikke iværksættes.
Hvilket du også synes at have gjort :-)



4.

I dit sidste spørgsmål skal du finde ud af hvor stor vandbesparelsen skal være. Dvs. hvor meget skal de spare i vand hvert år, før at investeringen (nutidsværdi af betalingsstrøm + initial-investering) er lig nul (eller større).

Dette er nemmest at stille op i et regneark og "gætte" sig frem ved at prøve lidt frem og tilbage. Det kan også regnes ud på nedenstående metode:

Helt basalt, så prøv at tilbage diskontere hele projektet uden at lægge vandbesparelserne til; så vil du (nok) få et resultat der ligger på den negative side af 0. Lad os kaldet det for X.

Lad os kalde vandbesparelsen for V.


Du skal nu løse ligningen for V:

X = (V / (1+r)1) + (V / (1+r)2) + (V / (1+r)3) + (V / (1+r)4) + (V / (1+r)5) + (V / (1+r)6)

Du indsætter derefter din kalkulationsrente istedet for r, og får følgende:

X = (V / 1,21) + (V / 1,22) + (V / 1,23) + (V / 1,24) + (V / 1,25) + (V / 1,26)

<=>

X = (V / 1,2) + (V / 1,44) + (V / 1,73) + (V / 2,07) + (V / 2,48) + (V / 2,98).

Du kan nu selve løse ligningen for X, og du ved derefter hvor stort vandforbruget skal være årligt :-)



 


Brugbart svar (2)

Svar #2
18. marts 2011 af emul0c

Til spørgsmål 4. ville det dog være nemmere at bruge annuitetsformlen:

PV = Y * ( (1-(1+r)^-n ) / r )

Hvor PV er din din nutidsværdi af investeringen (uden besparelsen af vand), og Y = din vandbesparelse, n = antal år (6) og r = din kalkulationsrente.

Ovenstående kan du så skrive om, da du ikke kender Y; du får så at:

Y = PV /  ( (1-(1+r)^-n ) / r ).

Du kan nu finde ud af hvad Y er :-)
 


Skriv et svar til: er det første rigtigt og hjælp til sidste ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.