Fysik

tryk og kræfter

19. marts 2011 af t_henry6 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 godmorgen derude..

Er der nogen der har lidt tid til at hjælpe mig med nogle opgaver, der handler om tryk og kræfter?

Det ville være til stor hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2011 af mathon

                    tryk = kraft / areal

                    samlet tryk = tryk·areal             altså en kraft


Svar #2
19. marts 2011 af t_henry6 (Slettet)

 du har god humor mathon!

men så simple er opgaverne desværre ikke formuleret. fx:

i holland findes der store inddæmmede områder, såkaldte poldere, som ligger ca. 6 meter under havets overflade. for at afvande et sådant område må man pumpe vandet op i havet.

a. hvor stort et tryk skal pumpen mindst kunne præstere?

et bestemt sted skal man pumpe 10000 m^3 vand i døgnet.

b. hvor stor effekt skal pumpen præstere for at løfte vandet op, når den kører hele tiden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Umiddelbart skal du benytte formlen for trykket i en væskesøjle, som siger at

p = p0 + rho * g * h

hvor p0 er trykket ved overfladen


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. marts 2011 af mathon

b)
         E = V·ρ·g·h = (104 m3)·(103 kg/m3)·(9,80665 m/s2)·(6 m) = 5,8840·108 J

         P = E/t = (5,8840·108 J) / (24·3600 s) = 6810,17 W ≈ 6,8 kW


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4 - korrekt, fordi pumpen skal tilføre vandet potentiel energi, for at det kan blive løftet 6 meter op. Det handler derfor om at finde effekten af tilvæksten i potentiel energi.


Svar #6
23. marts 2011 af t_henry6 (Slettet)

 @santinocorleone. 

vil du ikke uddybe lidt?? er det svar på a. eller b. ?

det ligner jo formlen for potentiel energi som mathon bruger i b.? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juli 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Jeg får et helt forkert resultat i opg. a ?? Facit i min bog siger 5,89 hPa men hvordan kommer jeg frem til det..?


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. juli 2013 af peter lind

Du skal overvinde trykket fra vandet der skal løftes 6 m op.   Trykket er ρ*g*h hvor ρ er vands massefylde, g er tyngdeaccelerationen og h er vandhøjden


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juli 2013 af mette48 (Slettet)

a)

Tryk = kraft pr areal

Brug SI enhedder

P = ρ*g*h = 1000kg/m3 * 9,81 m/s2* 6 m = 5,886 kN/m2 = 58,9 kPa =5,89 hPa

b)

Arbejdet for at flytte 10000 m3 vand

A=Kraft * vej = masse * acc * vej

Efekt= arbejde pr tid

Effekt = 10000 m3 * 1000 kg/m3 * 9,81 m/s2 * 6m / (24*60*60)s = 6812,5W = 6,9 kW

 

 


Skriv et svar til: tryk og kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.