Matematik

hhej jeg hedder Sofie og har det meget svært med Ligninger og jeg går i 7 klasse kender i en rigtigt god metode til hvordan jeg kan løse en 7 klasses ligning

23. marts 2011 af sherii (Slettet) - Niveau: 8. klasse

hej jeg hedder Sofie og har det meget svært med Ligninger og jeg går i 8 klasse kender i en rigtigt god metode til hvordan jeg kan løse en 8 klasses ligning


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. marts 2011 af Walras

Ja. Der er 4 regler, man skal kunne for at løse ligninger. Hvis du gerne vil lære at løse ligninger, kan det være en god idé at skrive, hvilken regel du bruger i hvert eneste skridt. Lad os se på reglerne

i) Vi må lægge samme tal til på begge sider af lighedstegnet.

ii) Vi må trække samme tal fra på begge sider af lighedstegnet.

iii) Vi må gange med det samme tal på begge sider af lighedstegnet (dog ikke 0).

iv) Vi må dividere med samme tal på begge sider af lighedstegnet (dog ikke 0).

Eksempel 1

2x+5=15

Da vi gerne vil isolere x, starter vi med at bruge regel ii), idet vi trækker 5 fra på begge sider af lighedstegnet

2x+5-5=15-5

2x=10

Vi benytter da regel iv) og dividerer med 2 på begge sider af lighedstegnet

2x/2=10/2

x=5,

hvormed vi er færdige.

Eksempel 2

9=5x-1

Vi starter nu med at benytte regel i), da vi lægger 1 til på begge sider af lighedstegnet

9+1=5x-1+1

10=5x

Vi benytter da regel iv), idet vi dividerer med 5 på begge sider af lighedstegnet

10/5=5x/5

2=x,

hvormed vi er færdige.

Eksempel 3

1/x-2=-1

Vi starter med at benytte regel i), idet vi lægger 2 til på begge sider af lighedstegnet

1/x-2+2=-1+2

1/x=1

Vi benytter da regel iii) ved at gange med x på begge sider af lighedstegnet

1/x*x=1*x

1=x,

hvormed vi er færdige.

Opgaver

1) 3x-4=5

2) 8-2x=7

3) 1/x=4

4) ½x+2=6

Prøv at løse opgaverne ved at gøre, som jeg gjorde, dvs skrive op hvilke regler, du benytter og da udføre udregningerne. Skriv dem her i indlægget, så kan vi rette dem for dig. Husk, at matematik kun kan læres ved at regne opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2011 af Abauuz

Opgave 1

3x-4=5

Vi benytter i)

3x-4=5

4+3x-4=5+4

3x=9

Vi benytter ii)

3-3x=9-3

x=6

Er denne udregning rigtig? For jeg vil også gerne lærer det :)


Svar #3
23. marts 2011 af sherii (Slettet)

DE DER KAN JEG GODT FINDE UD AF WALRAS DET ER DE HER

3x - 5 - (2x - 8) = 10

2(2x + 5) = 3(x + 10)

4(3x + 5) = 5(4x - 4)

4x - 6 = 7 + (3x - 5)


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. marts 2011 af Anxyous (Slettet)

 #2:

3x = 9

Der står et usynligt gangetegn mellem 3 og x, så du skal i stedet dele med 3 på begge sider.

#3:

Skriver du kun med store bogstaver, ser det ud som om, du råber, og så vil ingen hjælpe dig. Og brug for guds skyld kommaer og punktummer.

Står der f.eks. 3(x + 3) ganger du 3 ind i parentesen, så det bliver 3(x + 3) = 3*x + 3*3 = 3x + 9

Hvis der står + eller - foran parentesen kan du i stedet bare hæve den (husk at ændre fortegn ved minusparenteser). F.eks. bliver 3 - (3 + 5 - 7 + 8) til 3 - 3 - 5 + 7 - 8.


Svar #5
23. marts 2011 af sherii (Slettet)

3x - 5 - (2x - 8) = 10

2(2x + 5) = 3(x + 10)

4(3x + 5) = 5(4x - 4)

kan du hjælpe med de her anxyours


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. marts 2011 af Anxyous (Slettet)

 #5:

Jeg har lige vist dig hvordan.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. marts 2011 af Abauuz

4#

Hvordan kan man vide der er et usynligt gangetegn?

Og forstår heller ikke helt det med, dele?

Vil du ikke prøve og vise udregningen af ligningen, så jeg måske kan forstå den ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. marts 2011 af Walras

#5 Du skal stadig benytte de regneregler, som jeg skrev op for dig i #0. Lad os tage den første sammen (da den er den sværeste) og så prøver du de to andre med regler og det hele.

3x-5-(2x-8)=10

Først forkorte vi bare. Du skal huske, at når du har en minusparentes ganger du -1 ind i hele parentesen, så der skiftes fortegn på alle tal i parentesen. Se

3x-5-2x+8=10

Nu er det en almindelig ligning, som du først kan forkorte lidt på

x+3=10

Så benytter vi bare regel ii) og trækker 3 fra på begge sider af lighedstegnet, så

x+3-3=10-3

x=7

Prøv nu de to andre.


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. marts 2011 af Walras

#7 Du kan vide, at der står et usynligt gangetegn, fordi ikke står andet imellem tallet og x. Dermed er blot vedtaget, at der menes gange. Det er blot noget, du skal vide. Det ved du nu, så burde du kunne.


Skriv et svar til: hhej jeg hedder Sofie og har det meget svært med Ligninger og jeg går i 7 klasse kender i en rigtigt god metode til hvordan jeg kan løse en 7 klasses ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.