Matematik

uligheder i nspire

29. marts 2011 af mrjumbo86 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej jeg har funktionerne:

f(x)=3.7*(0.5)^(x) og g(x)=−x+3.4

løs uligheden:

f(x)=3.7*(0.5)^(x) ≤ g(x)=−x+3.4
 

hvordan løser man uligheder i nspire?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. marts 2011 af AMelev

Det tror jeg ikke, man kan direkte - man kan i hvert fald ikke i TII. Der kan man kun løse 1.gradsuligheder med solve.

Tegn graferne for de to funktioner i samme koordinatsystem.
Løs ligningen f(x) = g(x) med solve - så har du x-værdien/erne til de to grafers skæringspunkt(er).
Brug så grafen til at bestemme de x, hvor f(x) ≤ g(x), dvs. hvor f-grafen ligger under eller skærer g-grafen


Svar #2
29. marts 2011 af mrjumbo86 (Slettet)

 ok tak for hjælpen!

har vedhæftet kurven

Vedhæftet fil:Billede 1.png

Svar #3
29. marts 2011 af mrjumbo86 (Slettet)

 hvordan bestemmer jeg der hvor f-grafen ligger under eller skærer g-grafen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. marts 2011 af AMelev

Det ser du direkte på graferne. Der hvor de skærer hinanden er jo ved de x-værdier, du har fundet ved at løse ligningen.


Svar #5
30. marts 2011 af mrjumbo86 (Slettet)

 men det jeg får her:

solve(f1(x)*3.7*(0.5)^(x)=f2(x)-x+3.4,x)

x=0.660594 or x=3.33255

stemmer jo ikke overens med det der er sat af på grafen jeg uploadede?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. marts 2011 af AMelev

Du laver unødige omskrivninger, som ikke giver mening i forhold  til det oprindelige

Solve(3.7*0.5^x=-x+3.4,x) eller

f(x):=3.7*0.5^x og g(x):=-x+3. og solve(f(x)=g(x),x)

Du kan også benytte de grafiske løsninger til ligningen - det giver det samme.

Hvorfor kalder du i øvrigt funktionerne f1 og f2, når de hedder f og g?


Svar #7
30. marts 2011 af mrjumbo86 (Slettet)

 ahhh okay :)

f1 og f2 var bare det de blev kaldt på grafen når man indsætter dem i Nspire.


Skriv et svar til: uligheder i nspire

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.