Matematik

Opstilling af ligninger

03. april 2011 af sofiej92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer :) Er der evt. nogle der kan hjælpe mig med følgende opgaver? :) Det ville være en stor hjælp! :)

Opgave 5
Pernille sender 3 gange så mange sms'er som Anna og 325 Sms'er flere end Iben. Tilsammen har de sendt 3042 sms'er. Hvor mange har de hver sendt?

Bestem, hvad x skal stå for og opstil en ligning ud fra oplysningerne. Besvar spørgsmålet ved at løse ligningen.

Opgave 6
Ole tager i byen med et kontant pengebeløb. Han køber en hat for 1/3 af beløbet og en skjorte for 1/4 af beløbet. Herefter har han 700 kr tilbage. Hvilket kontantbeløb havde Ole med i byen?

Bestem, hvad x skal stå for og opstil en ligning ud fra oplysningerne. Besvar spørgsmålet ved at løse ligningen.

Opgave 7
Pernille har arbejdet en stor del af sommerferien - 128 timer i alt. Line arbejdede kun 10 timer, mens Jens arbejdede i længere tid end Line, men i mindre tid end Pernille. Forholdet mellem Pernilles og Jens' arbejdstid svarer til forholdet mellem Jens' og Lines arbejdstid. Hvor lang tid har Jens arbejdet?

Bestem, hvad x skal stå for og opstil en ligning ud fra oplysningerne. Besvar spørgsmålet ved at løse ligningen.

Opgave 8
Generalen ser med stolthed sine soldater komme marcherende i snorlige rækker. Der er lige mange soldater i hver række og fem gange så mange rækker, som der er soldater i hver række. I alt er der 3125 soldater. Hvor mange soldater er der i hver række?

Bestem, hvad x skal stå for og opstil en ligning ud fra oplysningerne. Besvar spørgsmålet ved at løse ligningen.


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. april 2011 af Sebrm (Slettet)

Opgave 5

Hvis du lader antal sms'er pernille sender være x, så kan du skrive antallet af sms'er anna sender som x divideret med x og antallet Iben sender som x minus 325. Summen af de tre tal skal så være 3042. Det giver en ligning:

x + (x/3) + x-325 = 3042

Hvis du isolerer dette får du x = 1443

For at udregne hvor mange sms'er hver person sender, indsætter x i hver af udtrykkene for antal sms'er

Pernille: x = 1443
Anna: x/3 = 1443/3 = 481
Iben: x-325 = 1118

Opgave 6

Her gør du det samme. Lader x være Oles samlede beløb. Det betyder beløbet for hatten er x/3 og beløbet for skjorten er x/4. Hvis du trækker disse to beløb fra x, får du Oles slutbeløb (700). Det giver en ligning:

x - (x/3 + x/4) = 700

Hvis du isolerer x får du x = 1118

Det er samme udgangspunkt du bruger til at besvare de to sidste opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2011 af MTO (Slettet)

En mindre regnefejl i Sebrms kommentar: x isoleret i opgave 6 bliver 1680, ikke 1118, ellers er det smukt :)


Svar #3
03. april 2011 af sofiej92 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juli 2014 af 123434 (Slettet)

Opgave 5

Anna:x

Pernille:3x

Iben:3x-325

x+3x+(3x-325)=3042

x+3x+3x-325=3042

7x=3367

7x/7=3367/7

x=481

Anna:481

Pernille:1443

Iben:1118

Opgave 8

Rækker:(5*x)

Soldater:x

x*(5*x)=3125

5x2=3125

x2=625

√x2=√625

x=25

25 soldater i hver række


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Lad være med at bruge både X og x for den samme størrelse. Det er jo samme ligningssystem som vist i #1, blot med dit X = (x i #1)/3 .


Skriv et svar til: Opstilling af ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.