Matematik

HJÆLP!! enkeltlogaritmisk papir!!

04. april 2011 af læsefreak (Slettet) - Niveau: C-niveau

Heej derude!

jeg tænkte på, kan eksponentielle funktioner i et enkeltlogartimisk papir godt nå helt ned til negative x-værdier, og kan de have negative y-værdier?? jeg er rimeli i tviivl!! :)

PÅ forhånd tak!!

vh


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. april 2011 af SuneChr

Den vandrette akse i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem er ækvidistant, d.v.s. med lige store afstande imellem enhederne. Der er ikke noget i vejen for, at x kan antage værdier, både 0 og negative.

Anderledes forholder det sig med den lodrette akse, som er logaritmisk inddelt. Her kan man gå så langt ned mod 0, som man ønsker, men 0 eller negativ må y aldrig blive. Det ligger i, at vi ikke må tage logaritmen af et tal ≤ 0. Logaritmefunktioner er kun defineret for alle y > 0.


Svar #2
04. april 2011 af læsefreak (Slettet)

hm jo altså jeg tænkte på, at eksponentielle grafer har x-aksen som asymptote, altså at de aldrig når x-aksen helt, tænkte bare om det også gjalt med enkeltlogatismisk papir,?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. april 2011 af SuneChr

Jo, men eksponentialfunktionen  y  = b•ax  afbildes i et almindeligt koordinatsystem, hvor begge akser er ækvidistante.

Hér giver det god mening, at tale om en asymptote.

Skal samme funktion afbildes i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem, er forskriften for ovenstående:

  log y  = ( log a ) • x  +  log b    og det er jo en lineær funktion, når y-aksen inddeles logaritmisk. Afbildningen bliver da også en ret linje på enkeltlogaritmisk papir, hvor det ikke giver mening at tale om asymptoter.

# 4: Det kan være svært at forstå, hvordan logaritmisk papir er indrettet, hvis man ikke kender logaritmereglerne.


Svar #4
04. april 2011 af læsefreak (Slettet)

hmm tjo, tak for svar :) men hm vi har ikk rigtig arbejdet med " log y = ( log a ) • x + log b " endnu, så jeg tror bare, at jeg ikke siger noget om det :) 

fortsat god aften :-D


Skriv et svar til: HJÆLP!! enkeltlogaritmisk papir!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.