Fysik

Skråplan (newton) og gnidning (til imorgen)

04. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvorfor er det netop sin og cos man bruger i hhv. F1=Ft*sin(a) og F2=Ft*cos(a)


Jeg skal desuden fremlægge om gnidning Kan man sige om følgende formler hvorfor de er som de er, andet end "Gud"/naturen har skabt det sådan. Jeg vil gerne om muligt kunne forklare hvorledes de er udledt

Coulombs gnidningslov: Fu=u * Fn

Stokes gnidningslov: Fgnid=6*pi*n*r*v, r er dråbens eller kuglens radius, v er dens hastighed og n er luftens viskositet.

v^2-gnidningsloven: Fgnid=k*v^2

Ved beregning af gnidningsmodstanden: m=p*A* delta s, hvor m er massen af den mængde luft der bevæger sig, p er stoffets massefylde, A er arealet af pladen, der bevævges og delta s er afstanden pladen bevæges.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2011 af peter lind

sinus og cosinus fremkommer ve at opløse tyngdekraften efter retningerne parallel med skråplanet og vinkelret på skråplanen.

Den første lov er fundet eksperimentelt.

De 2 andre er udledt fra nogle meget komplekse teorier.


Svar #2
04. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

jeg går ud fra du med den første og de 2 andre, mener de 3 første. hvad med den sidste: m=p*A*delta s?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2011 af peter lind

Jeg mener den første hvor jeg skriver det . I farten fik jeg ikke set den sidste. Der gælder det samme med den som de 2 foregående.


Svar #4
04. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

okay. jeg vil gerne lige bede det med sinus og cosinus uddybet. De betyder jo hhv. modstående katete/hypotenusen og hosliggende katete/hypotenusen. Hvilke krafter, komposanter skal jeg tildele disse titler?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2011 af peter lind

Tyngdekraften er hypotenusen. De 2 andre er kateter.


Svar #6
04. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

Hm... ja... Tror den siver ind. Lige en til

Jeg har F_res=m*g*sina-u*m*g*cosa og bogen siger jeg så blot kan sige a=g*sina-u*g*cosa.

Jeg kan ikke få dette til at hænge sammen. F_res=m*a, så hvordan kan dette ene m gå ud med to på højre side :S

tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. april 2011 af peter lind

Ifølge Newtons anden lov er F = m*a. indsætter du dette kan du forkorte am ud.


Skriv et svar til: Skråplan (newton) og gnidning (til imorgen)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.