Fysik

Fysik B og lysstråler

27. februar 2013 af NOTEinstein (Slettet) - Niveau: B-niveau

Lige disse to og så er jeg færdig med min fysik b rapport. Nogle der er flinke?

 

1/

Vi retter laserstrålen fra en laserpen med bølgelængden 630 nm mod et optisk gitter. Efter passagen af gitteret danner 1. ordens-strålen en vinkel på q1 = 22,2 grader   i forhold til strålen med 0. orden.


a. Beregn gitterkonstanten. Hvor mange linjer pr. mm indeholder gitteret?
b. Nu flyttes gitteret over i et kar med vand, og 1. ordens strålen danner nu en vinkel på 16,5 grader  . Beregn laserlysets bølgelængde i vand.
c. Beregn brydningsindekset for vand og lysets hastighed i vand.

 

2/

Vi sender lys med bølgelængden 490 nm gennem et optisk gitter. Afbøjningsvinklen q3  til 3. orden måles til 23 grader . Bestem gitterkonstanten.

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. februar 2013 af mathon

 1/         

    a)
                                       1 • λ        630 nm
                              d =  --------  = ------------
                                     sin(θ1)     sin(22,2º)


Brugbart svar (2)

Svar #2
27. februar 2013 af mathon

    b)

                              λ = d • sin(16,5º)

                            

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. februar 2013 af mathon

 

    c)
                                           sin(θluft)       sin(22,2º)
                              nvand = ------------ =  ------------ = 1,33
                                          sin(θvand)     sin(16,5º)

                 


Brugbart svar (2)

Svar #4
27. februar 2013 af mathon

2/

                                       n • λ      
                              d =  -------- 
                                     sin(θn)    


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. marts 2013 af Zeifox (Slettet)

Jeg hopper lige med her. Kan man i b) blot sige b)

                              λ = d • sin(16,5º) ? 

Skal man ikke først have fat i brydningsindekset i vand osv?


Brugbart svar (2)

Svar #6
02. marts 2013 af peter lind

Nej Man kan ganske vist også ad omveje finde bøgelængden ved brug af brydningsindekset; men formålet her er at finde brydningsindekset, som der spørges om i spørgsmål c


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. marts 2013 af Zeifox (Slettet)

Så man skal simpelthen blot finde gitterkonstanten når vi kender vinklen 16,5º? Og ikke tage højde for at vi har flyttet gitteret over i vand? 

 

mvh


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. marts 2013 af mathon

          

                    det er der jo "taget højde for" = "indbygget i forsøgsbetingelserne" i og med at

                                    θ1 skifter fra 22,2º til 16,5º, når gitteret flyttes fra luft til vand


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. marts 2013 af peter lind

Gitterkonstanten ændres ikke ved at den flyttes over i vand. Det er lysets bølgelængde, der ændres. Lysets frekvens ændres iøvrigt heller ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. marts 2013 af mathon

 

                            λ og sin(θ1) er ligefrem proportionale   

                                   når θ1 ændres, ændres λ

                                   så

                                                    λ        d
                                               -------- = --- = d
                                                sin(θ1)    1
 
                                             
                 


Skriv et svar til: Fysik B og lysstråler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.