Fysik
Energi til at smelte is?
18. februar 2008 af
887 (Slettet)
I et er der 1 dL vand, temperaturen er 20 grader Celcius. En isklum, der vejer 5,2 g smindes forsigtigt i vandet. Isens temperatur er 0 grader celcius. Når isen er smeltet er vandets temperatur faldet til t-slut.
- Hvor meget energi skal der til at smelte isen, og hvor kommer energien fra?
Vi havde noget om det før ferien, men det hele er bare væk! Nogen der kan hjælpe mig på vej?
- Hvor meget energi skal der til at smelte isen, og hvor kommer energien fra?
Vi havde noget om det før ferien, men det hele er bare væk! Nogen der kan hjælpe mig på vej?
Svar #1
18. februar 2008 af mathon
1 g is á 0°C kræver 334 J for at smelte til vand á 0°C
1 g vand afgiver 4,19 J ved at blive afkølet 1°C
1 g smeltevand kræver 4,19 J for at blive opvarmet 1°C
1 g vand afgiver 4,19 J ved at blive afkølet 1°C
1 g smeltevand kræver 4,19 J for at blive opvarmet 1°C
Svar #2
19. februar 2008 af mathon
I nedenstående beregninger er der set helt bort fra energiafgivelse til omgivelserne og opvarmning af bægerglas:
overblik:
afkøling af 1 dL van fra 20°C til O°C
frigiver: (100 g)*4,19 J/(g*C)*(20-0)C = 8300 J
smeltning af 5,2 g tør is á O°C til smeltevand á O°C
kræver: (5,2 g)*(334 J/g) = 1736,8 J
heraf ses, at fællestemperaturen F ligger i temperaturintervallet ]0;20[
energiafgivelse = energimodtagelse smeltning + opvarmning af smeltevand til fællestemperaturen
(100 g)*4,19 J/(g*C)*(20C-F) = (1736,8 J) + (5,2 g)*4,19 J/(g*C)*(F-0°C)
(419 J/C)*(20C-F) = (1736,8 J) + (21,788 J/C)*(F-0°C)
8380 J - (419 J/C)*F = (1736,8 J) + (21,788 J/C)*F
(21,788 J/C)*F + (419 J/C)*F = (8380 J) - (1736,8 J)
[(21,788+419)J/C]*F = 6643,2 J
F = (6643,2 J)/((21,788+419)J/C) = 15,07°C
Fællestemperaturen er 15°C
overblik:
afkøling af 1 dL van fra 20°C til O°C
frigiver: (100 g)*4,19 J/(g*C)*(20-0)C = 8300 J
smeltning af 5,2 g tør is á O°C til smeltevand á O°C
kræver: (5,2 g)*(334 J/g) = 1736,8 J
heraf ses, at fællestemperaturen F ligger i temperaturintervallet ]0;20[
energiafgivelse = energimodtagelse smeltning + opvarmning af smeltevand til fællestemperaturen
(100 g)*4,19 J/(g*C)*(20C-F) = (1736,8 J) + (5,2 g)*4,19 J/(g*C)*(F-0°C)
(419 J/C)*(20C-F) = (1736,8 J) + (21,788 J/C)*(F-0°C)
8380 J - (419 J/C)*F = (1736,8 J) + (21,788 J/C)*F
(21,788 J/C)*F + (419 J/C)*F = (8380 J) - (1736,8 J)
[(21,788+419)J/C]*F = 6643,2 J
F = (6643,2 J)/((21,788+419)J/C) = 15,07°C
Fællestemperaturen er 15°C
Skriv et svar til: Energi til at smelte is?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
