Kemi

Beregn [H3O+] og [OH-]

15. september 2009 af Drahque (Slettet) - Niveau: B-niveau

Regnvand opsamles, og dets pH måles til 4,5. Beregn [H3O+] og [OH-].

Facit siger:
[H3O+] = 5,0 * 10-5 M

[OH-] = 2,0 * 10-10 M

Jeg kan ikke få ovenstående opgave til følgende resultater som facit siger, tror jeg gør noget forkert - er der nogle der kan hjælp mig?


Svar #1
16. september 2009 af Drahque (Slettet)

Umiddelbart fik jeg [H3O+] = 10^-4,5 = 0,000031623 M og ikke 0,00005 M.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2009 af JKaram (Slettet)

Du kender formlen for pH (en af dem). Den er:

pH=-log([H3O+]). Isolér her [H3O+], så den hedder =10-pH.

Nu har du koncentrationen af oxonium. Hvad er forholdet imellem oxonium og hydroxid. Ved du det?

Karam


Svar #3
16. september 2009 af Drahque (Slettet)

Ja [H3O+] * [OH-] = 1 * 10^-14.

Men næsten lige gyldigt hvad jeg gør, kan jeg ikke få det til hvad facit får det til?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2009 af mathon

[H3O+] = 10-pH = 10-4,5 = 3,16228·10-5

[OH-] = 10-14/[H3O+] = 10-14/10-4,5 = 10-14 ·104,5 = 10-14+4,5 = 10-9,5 = 3,16228·10-10


Svar #5
16. september 2009 af Drahque (Slettet)

Men det giver jo ikke det der står i facit, altså det du har fået det til der, fik jeg det os til. =)

Men måske der er fejl i facit?


Svar #6
16. september 2009 af Drahque (Slettet)

Er det muligt at regne baglens, og se hvad pH burde være hvis man kender disse to koncentrationer:

[H3O+] = 5,0 * 10-5 M

[OH-] = 2,0 * 10-10 M

?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. september 2009 af JKaram (Slettet)

Ja. Se min definition af pH, og så er det let. Bare indsæt.

Karam


Svar #8
16. september 2009 af Drahque (Slettet)

Ah ja, så er pH-vædien 4,3 og det var opgaven lød i den ældre udgave af Kemi 2 bogen, så facitten skal opdateres. =)


Skriv et svar til: Beregn [H3O+] og [OH-]

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.