Kemi

sølvioner - ligevægt

01. oktober 2009 af PeterKrzJ (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået følgende opgave i kemi:

Sølv(I)ioner og cyanid danner komplekset dicyanoargentat(I)ion, Ag(CN)2-

Ag+(aq) + 2 CN-(aq) danner Ag(CN)2-(aq)

ligevægtskonstanten er k

k= 1,0 * 10^20 M^-2

a)

beregn koncentrationen af sølv(I)ioner, [Ag+], i en opløsning, der laves ved at opløse 1 g sølv(I)nitrat og 10 g kaliumcyanid eller cyankalium i så meget vand, at opløsningen fylder præcis en liter.

b)

Hvor mange sølv(I)ioner findes der pr. liter opløsning?

Ville påskønne lidt hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2009 af madsniel (Slettet)

Først bestemmes udgangsstofmængderne af Ag+ og CN-:

n(Ag+) = m(AgNO3) / M(AgNO3) = 1g / 169,91 g/mol = 5,89*10-3 mol

n(CN-) = m(KCN) / M(KCN) = 10g / 65,12 g/mol = 0,154 mol

Disse omregnes til concentrationer (meget let da V=1l)

c(Ag+) = 5,89*10-3 mol/l

c(CN-) = 0,154 mol/l

Så ses på reaktionsligningen

Ag+ + 2CN- -> Ag(CN)2-

Når ligevægten indfinder sig vil stoffernes koncentrationer være (hvor X er forskydningen som følge af reaktionen):

[Ag+] = 5,89*10-3 - X

[CN-] = 0,154 - 2X

[Ag(CN)2-] = X

Hvis disse udtryk skrives ind i udtrykket for ligevægtskontanten [Ag(CN)2-]/([Ag+]*[CN-]2) = 1,0*1020 fås en andengradsligning hvor den ene rod fører til negative koncentrationer, den anden rod giver mening og er den du skal bruge.

Sæt den fundne forskydning X ind i [Ag+] ovenfor og du har din løsning til a)

Gang advogadroskonstant NA (og 1l) på tallet fra a) og du har svaret til b)

Håber det er hjælp nok, eller så skriv igen.


Svar #2
02. oktober 2009 af PeterKrzJ (Slettet)

Mange tak

Det burde være nok.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2013 af Soulless (Slettet)

Det er noget tid siden at der er blevet skrevet på denne tråd, men håber der er en som kan forklare mig hvordan denne andengradsligning opstilles og løses? Jeg er en smule forvirret omkring fremgangsmåden i denne del, da jeg selv sidder med samme opgave :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2014 af pingvin44 (Slettet)

Hvad får du så din x-værdi til #1?

Når jeg bruger din fremgangsmåde, får jeg en x-værdi der er lig min værdi for [Ag+], hvilket jo absolut ikke giver mening...


Skriv et svar til: sølvioner - ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.