Fysik

Excitation af hydrogen atom

20. januar 2011 af brugerjulie (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har et meget akut spørgsmål vedr. excitation.

Opgaven lyder således:

a) Et hydrogenatom befinder sig i grundtilstanden. Beregn den energi, der skal tilføres for at blive exciteret til tilstand nr. 2, 3, og 4 ?

b) Antag, at hydrogenatomet er exciteret til tilstand nr. 2. Beregn den energi, der skal tilføres for at excitere det yderligere til tilstand nr. 3 ?

c) Beregn ioniseringsenergien for et hydrogenatom i grundtilstanden, i tilstand nr. 2 og i tilstand  nr. 3. Ioniseringsenergien er den energi, atomet skal tilf'øres for netop at frigøre en elektron.

D. den dominerende linie i kviksølvs liniespektrum har bølgelængden 253,56 nm. Denne linie fremkommer, når kviksølv henfalder fra et exciteret energiniveau til grundtilstanden. Grundtilstandens energi er -10,4 eV. Beregn energien af det exciterede niveau.

Håber nogen kan hjælpe. På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Find energierne i de forskellige tilstande i brintatomet og så burde resten være til at gå til.


Svar #2
20. januar 2011 af brugerjulie (Slettet)

de forskellige tilstande i brintatom er

grundtilstanden er -13,6 eV

Så er nr. 2;    -13,6 eV/2^2 = -1,5 eV

nr. 3:  -13,6 eV/3^2 = -1,5 eV

nr. 4.   -13,6 eV/4^2 = -0,85

Hvordan skal jeg så komme videre herfra ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Det er gået falt med din udregning af niveau 2 - skrive eller regnefejl.

Nu skal du tænke på energiniveauerne som trin i en trappe. For at komme fra grundtilstanden til niveau 4 skal der tilføres energi nok til at tage trinnet, dvs. -0,85eV-(-13,6eV) og så videre.


Svar #4
20. januar 2011 af brugerjulie (Slettet)

okay nu forstår jeg det meget bedre.

Så til opgave b. er det bare fra grundtilstand 2 til 3 på samme måde bare hvor (-13,6 eV) er udskiftet med niveau 2.

Men hvad så med opgave c med ionisering den forstår jeg ikke noget af ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Du er genial :-)

Ioniseringsenergien er blot energien, der skal til for at nå op på energien 0. Det er den energi en fri elektron har, og når elektronen er fri, er atomet ioniseret, dvs blevet til en ion.


Svar #6
20. januar 2011 af brugerjulie (Slettet)

hmmm men forstår stadig ikke hvordan jeg skal udregne det? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Som før, bare regne 0eV som det niveau du skal nå op til.


Svar #8
20. januar 2011 af brugerjulie (Slettet)

 Nåårh! ja det giver mening nu :-D Tusind tak !!

Og opgave D ? hvad med den ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Her skal du omregne bølgelængden til en energiforskel. Så har du størrelsen på trinnet.

Du skal bruge

E=hf, hvor E er energien, h er plancks konstant og f er frekvensen.

Frekvensen kan findes fra c=λf, hvor c er lysets fart.


Svar #10
20. januar 2011 af brugerjulie (Slettet)

Tusind tak, det forsår jeg  nu :-)

Men har lige siddet og regnet på opgave c. 

Og hvis jeg sætter det op sådan her:    -1,5 eV-(0 eV) giver det jo bare -1,5 eV ??  


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Ja, så nemt er det :-)


Skriv et svar til: Excitation af hydrogen atom

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.