Matematik

Bestem ligning for cirklen på formen (x-a)^2+(y-b)^2 = r^2

27. marts 2014 af Jessies (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vi kender kun:

Værdien af d=44,875 cm


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2014 af hesch (Slettet)

Kald de to skæringspunkter med x-aksen A og B,  Kald cirklens centrum for C.

Tegn radierne AC og BC, hvorved den ligesidede trekant ABC opstår.  A = ( -d/2 , 0 ).

Find højden h i denne trekant.

Da C er placeret på y-aksen, gælder:

f(x,y) = ( x - x0 )2 + ( y - y0 )2 = x2 + ( y - h )2 = r2

r = afstanden  fra A til C    ( Pythagoras ).

PS:  Altså så vidt jeg kan se, skal du opstille to ligninger med de ubekendte h og r.   Prøv.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. marts 2014 af hesch (Slettet)

#1:  Du kender også skæringspunktet med y-aksen:  D = ( 0 ; 0,5 ).

Så du har faktisk tre kendte punkter på cirklen.

Så udover korden AB kender du også korden AD. Midtnormalen til AD vil skære y-aksen i C.


Svar #3
27. marts 2014 af Jessies (Slettet)

Okay, jeg prøver lige. 


Svar #4
27. marts 2014 af Jessies (Slettet)

Er højden ikke h = 50 cm?

Det står i figur.1 som jeg har lagt ind.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. marts 2014 af hesch (Slettet)

Nej, se på tegningen:  50cm er afstanden fra x-aksen, til cirklens øverste skæringspunkt med y-aksen.

h er afstanden fra x-ksen til cirklens centrum.

Prøv at lave en funktion ( f(x) = ax + b ) for korden AB.

Lav herefter en funktion for midtnormalen ( g(x) = ax + b ).

Du finder nu h ved:   h = g(0)


Skriv et svar til: Bestem ligning for cirklen på formen (x-a)^2+(y-b)^2 = r^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.