Matematik

Bestem ligning for parabler

02. april 2014 af ulla7 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

er der nogle der vil hjælpe mig med vedhæftede opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2014 af PeterValberg

Øh.... din vedhæftede opgave ???

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Måske er der tænkt på en anden betydning af ordet parabel?

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=parabel


Svar #3
02. april 2014 af ulla7 (Slettet)

Ups, her er den!


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Aflæs for eksempel toppunktet (h,k) for parabelen og et andet punkt. Benyt toppunktformen

        y = a·(x-h)2 + k

samt det andet punkt til at bestemme a.


Svar #5
03. april 2014 af ulla7 (Slettet)

hvordan skal jeg gøre?


Svar #6
03. april 2014 af ulla7 (Slettet)

Kan jeg ikke abre bruge maple?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

For den blå parabel aflæser man (h,k) = (-6 , 5) , og et andet punkt for eksempel (-4 , 9) . Man har så

9 = a·(-4-(-6))2 + 5 = a·22 + 5 = 4a + 5 , hvoraf man får a = 1. Parabelens ligning er da

        y = (x+6)2 + 5


Svar #8
03. april 2014 af ulla7 (Slettet)

Hvorfor er parablens ligning det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Fordi den har toppunkt i (h,k) = (-6 , 5) og derfor har en ligning af formen

        y = a·(x-(-6))2 + 5 ,

hvor man så benytter oplysningen om det andet punkt (-4 , 9) til at bestemme a.


Svar #10
03. april 2014 af ulla7 (Slettet)

Forstår bare ikke helt hvordan du gør?

kan jeg ikke bare bruge maple?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du skal jo forstå fremgangsmåden, før du kan proppe det ind i et program som Maple.


Svar #12
03. april 2014 af ulla7 (Slettet)

Kan du så ikke skære fremgangsmåden helt ud i pap?


Svar #13
03. april 2014 af ulla7 (Slettet)

er dette så rigtigt for den røde parabel?

se vedhæftede fil


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, det er ikke helt rigtigt. Du skal jo gange den fundne værdi af a på polynomiet.

Den røde parabel har toppunkt i (h,k) = (6 , 4), så funktionen har formen

        f(x) = a·(x-6)2 + 4

Et andet punkt er (4,3) , eller (2 , 0) . Man har så

        3 = a·(-2)2 + 4 ,

dvs

        a = -1/4 , så

        f(x) = -(1/4)·(x-6)2 + 4 .


Svar #15
03. april 2014 af ulla7 (Slettet)

Super, tak!


Skriv et svar til: Bestem ligning for parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.