Fysik

Stjerner - fysik aflevering

02. april 2014 af sashacassandra (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa håber der en en venlig sjæl der kan hjælpe mig på vej med denne opgave :-) 


Opgave 1. 
En stjerne har overflade temperaturen 3500 grader celcius.
a) Bestem farven af stjernen.

- Her skal jeg have fat i Stefan Boltzmans lov, ikke? 
Så den kommer til at hedde I = 5,67* 10^-8 W/m^2 *K^4 * 3773,2 K^4 ? Men hvad så, hvordan finder  jeg farven her?

I emissionsspektret fra stjernen observeres tydeligt manglende farver ved henholdsvis 447nm, 502nm og 588nm.

b) Udregn de tilhørende fotonenergier.

c) Bestem det primære indhold af stjernes atmosfære.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2014 af peter lind

a) Du skal have fat i plancks strålingslov.

b) Energi = Plancks konstant*frekvensen

c) slå op i en tabel for at finde hvilken grundstoffer der udsender7absorberer disse spektrsllinjer


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

a) Stjernens farve vil være præget af den bølgelængde, hvor Planck-strålingen har maksimum. Hertil kan man med fordel benytte Wien's forskydningslov:

      λmax · Te = b = 2,8978·106 nm·K .

Kender man stjernens effektive temperatur Te (overfladetemperaturen), kan man beregne bølgelængden λmax og omsætte den til en farve.


Skriv et svar til: Stjerner - fysik aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.