Fysik

størrelse og retning

08. april 2014 af AnnaBanp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

I et retvinklet koordinatsystem er x-aksen en (uendelig lang) strømførende leder som leder strømmen i
den positive retning. Tilsvarende er y-aksen en strømførende leder som også leder strømmen i den
positive retning.

a) Beregn størrelse og retning af magnetfeltet som de to ledninger tilsammen frembringer i punktet
(a,a,0) og i punktet (a,-a,0).

Nogle der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2014 af peter lind

Du skal have fat i Biot-Savarts lov. Du kan se den på http://da.wikipedia.org/wiki/Biot%E2%80%93Savarts_lov Du den måske i en form i din bog og/eller formelsamling, der er mere tilpasset den aktuelle opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. april 2014 af hesch (Slettet)

Da der er tale om to uendeligt lange lige ledere, er Amperes lov bekvem:

\oint H\cdot ds = N*I , ( N = 1 )

Adder bidragene fra de to ledere  ( superposition ).


Svar #3
08. april 2014 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke, hvordan jeg skal kunne finde retning og størrelse - jeg ved, at skal anvende resultatet for B-felt omkring en lang, lige leder, men hvordan jeg stiller det op, er jeg i tvivl om.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. april 2014 af hesch (Slettet)

H-feltet omkring en lang lige leder findes, i afstanden a fra lederen, ved at vælge en cirkulær cirkulationsvej omkring lederen med radius a. H-feltets styrke bliver af symmetrigrunde lig med  I / 2πa. Retningen finder du ved, at H-feltet højreskruer om strømmens retning. I xy-planen er H-feltet således parallelt med z-aksen.

B = μ0 * μr * H, men eftersom du ikke ved, i hvilket medie B-feltet forløber ( vacuum, jern ) kender du ikke μr, og du må derfor udtrykke "magnetfeltets" størrelse ved H-feltet, altså ved feltstyrken, ikke induktionen.

https://www.google.dk/search?q=magnetfelt&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=lkBEU7vRE4a7ygPui4HIAw&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=598#facrc=_&imgdii=_&imgrc=z6NANPB0qKTWRM%253A%3BroqiVmN2uyPViM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252F0%252F07%252FElectromagnetism.png%3Bhttp%253A%252F%252Fda.wikipedia.org%252Fwiki%252FMagnetfelt%3B460%3B502


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. april 2014 af hesch (Slettet)

#4  fortsat:

Strømmene i de to ledere benævnes  Ix , Iy .

I punktet (x,y,z) = ( a,a,0 ) finder du H-vektorerne:

Hx = ( 0, 0,  Ix / 2πa )        ( højrehåndskoordinater )

Hy = ( 0, 0, -Iy / 2πa )        ( H-feltet højreskruer om strømmen )

H = Hx + Hy = ( 0, 0, ( Ix - Iy ) / 2πa )

På samme måde findes i punktet (x,y,z) = ( a,-a,0 ) at

H = Hx + Hy = ( 0, 0, ( -Ix - Iy ) / 2πa )

Hvis du ved at lederne er omgivet af vacuum ( opgaven bør oplyse dette ), kan du så skrive:

B = μ0 * 1 * H         ( μr = 1  i vacuum )


Svar #6
09. april 2014 af AnnaBanp (Slettet)

En kvadratisk spole med sidelængde anbringes så hjørnerne ligger i ( a,a,0) (2a,a,0 ) (2a,2a,0) og (a,2a,0). Strømmen i den kvadratiske spole er ligeledes i positiv omløbsretning (der er kun én vinding).


Hvordan beregner jeg så størrelse og retning af den magnetiske kraft som påvirker den kvadratiske spole?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. april 2014 af hesch (Slettet)

#6:   Jeg forstår ikke din sidste linie: Mener du den mekaniske kraft, som virker på kvadratets ( spolens ) sider ?


Svar #8
09. april 2014 af AnnaBanp (Slettet)

Spørgsmålet er som opstillet. Min lærers kommentarer:

Se først på hvordan den kvadratiske spole påvirkes af bare én ledning fx den vandrette:
Se først på den nærmeste parallelle del af den kvadratiske spole, derefter på den fjerneste parallelle del, derefter på de to lodrette dele under et.

ps. den har en sidelængde a


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. april 2014 af hesch (Slettet)

Jeg har nu forstået, at #6 er fortsættelsen af opgaven i #0. Dvs. at Ix og Iy er tilstede, og spolen bliver lagt ind i feltet fra disse.

Kald siderne i kvadratet for bcde, b og d er parallelle med x-aksen, c og e med y-aksen.

Benyt Lorenzkraften:  F = B*I*L, B = induktion  fra xy-aksen, I = Ix, Iy, L = længderne af bcde. Betragt kræfterne i x-retningen og y-retningen for siderne bcde, og adder disse vektorielt.

Bemærk, at siderne c og e ikke påvirkes af feltet fra Iy, da lederne her står vinkelret på hinanden (symmetri).

Bemærk også, at Fx = Fy, absolut set (symmetri).

https://www.google.dk/search?q=lorenzkraft&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=rbVFU-_nLYbnywOq3IKYDA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=598#facrc=_&imgdii=_&imgrc=my-iRC9817LApM%253A%3BxJneFApusMyhLM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252Fthumb%252F6%252F6e%252FLinke-Hand-Regel.svg%252F337px-Linke-Hand-Regel.svg.png%3Bhttp%253A%252F%252Fcommons.wikimedia.org%252Fwiki%252FFile%253ALinke-Hand-Regel.svg%3B337%3B312


Svar #10
09. april 2014 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg er ikke med på hvordan jeg skal betragte kræfterne i x-retningen og y-retningen for siderne bcde og adderer disse vektorielt?

Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2014 af hesch (Slettet)

#10: Du skal se på forskellige kombinationer mellem siderne bcde og lederstrømmene Ix , Iy .

Tag fx siden b kombineret med Ix. Afstanden mellem dem er a, og feltet hidrørende fra Ix er konstant i hele b's længde, da b er parallel med x-aksen. Fra #5 har du:

Hx(a,a,0) = ( 0, 0,  Ix / 2πa )    =>    Bx(a,a,0) = (0,0, μ0*Ix / 2πa)            ( i vacuum )

Du benytter nu:  F(b,Ix) = Bx*Ib*Lb  for at finde kraften på b, forårsaget af strømmen Ix. Retningen af F(b,Ix) findes ved linket i #9, således at du kender vektoren F(b,Ix).

Find på samme måde F(d,Ix), F(e,Iy), osv.   Der er 8 kombinationer.  Dog kan du argumenterer for, at fx F(d,Iy) + F(b,Iy) = 0, fordi lederne d og b begge står vinkelret på y-aksen, har samme afstand fra Iy, og at strømmene i d og b er modsatrettede. Så er du nede på 4 kombinationer.

Adder nu disse 4 F'er vektorielt.


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. april 2014 af hesch (Slettet)

PS:  Iøvrigt fornemmer jeg, at Ix = Iy numerisk, men det fremgår ikke klokkeklart af opgaven, blot omtales disse strømme (flertal), som "strømmen", og så er der måske tale om den samme strøm ?.


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. april 2014 af peter lind

I #0 står der at strømmene bevæger sig i aksernes positive retning.


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. april 2014 af hesch (Slettet)

#13: Ja, men er strømstyrkerne ens, altså i absolut værdi, uden retning og sted ?


Skriv et svar til: størrelse og retning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.