Fysik

Stemmegaffel - Fysik B

08. april 2014 af hioghi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har brug for lidt hjælp.

Der laves stående bølger i et glasrør med et bevægeligt stempel. En stemmegaffel med frekvensen 440 Hz slås an og holdes foran rørets åbning. Det høres forstærkning, når afstanden fra åbningen til stemplet er 19,0 cm, og når den er 58,0 cm.

1. Beregn lydbølgens bølgelængde ud fra målingerne.

2. Hvor langt uden for rørmundingen er der svingningsbug?

3. Hvilken lydhastighed giver forsøget?

MVH.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

1.

Hvis de 19,0 cm svarer til grundtonen (λ/4) og de 58,0 cm til 1. overtone (3λ/4), så kan vi finde λ af:

3λ/4 - λ/4 = 58,0 cm - 19,0 cm

2.

Afstanden fra stemplet til svingningsbugen er λ/4, så afstanden mellem svingningsbugen og åbningen er

d = λ/4 - 19,0 cm

3.

v = f*λ


Svar #2
09. april 2014 af hioghi (Slettet)

Jeg forstår ikke helt 2'eren.. Er det meningen, at jeg skal sætte bølgelængden fra 1 ind på formlen? For hvis jeg gør det, får jeg et negativt tal


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

1.

3λ/4 - λ/4 = 58,0 cm - 19,0 cm  <=>

2λ/4 = 39,0 cm  <=>

λ = 78,0 cm

2.

Afstanden fra stemplet til den første svingningsbug er λ/4. Dvs. 78,0cm/4 = 19,5 cm. Da afstanden fra stemplet til åbningen er 19,0 cm, ligger svingningsbugen 0,5 cm uden for åbningen.

 


Skriv et svar til: Stemmegaffel - Fysik B

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.